חדשות

ההשפעה של תוספי וויטמין C ו-E וסלניום על הסיכון לממאירות של הלבלב (Gut)

24/07/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

צריכה רבה של נוגדי-חמצון וויטמין C, וויטמין E וסלניום עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירות לבלב בשיעור של עד 67%, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gut.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן לבלב אחראי למותם של למעלה מרבע מיליון אנשים בכל שנה ברחבי העולם, עם שיעורי ההישרדות הגרועים ביותר מכלל הגידולים.

 

החוקרים בחנו את הנתונים אודות כ-23,000 משתתפים בגילאי 40-74 שנים, שלקחו חלק במאגר EPIC (European Prospective Investigation of Cancer) בין השנים 1993-1997 והשוו אותם אל מול 3970 ביקורות. המשתתפים היו תושבי נורפולק, שהיו רשומים ב-35 מרפאות כלליות. במעקב של עשר שנים, 49 מטופלים (55% מהם היו גברים) פיתחו סרטן לבלב, ובמהלך מעקב של 17 שנים, 86 פיתחו סרטן לבלב (44% גברים).

 

בתחילת המחקר, המשתתפים השלימו שאלוני תזונה בני שבעה ימים, תיעדו את הצריכה התזונתית ביום הראשון במהלך ביקורת רפואית שגרתית עם אחות, שנטלה גם דגימות דם. במהלך ששת הימים האחרים, המשתתפים תיעדו את צריכת המזון בביתם, כולל מידע אודות סוגי המזון, גודל המנות, סוגים, שיטות בישול ומתכונים.

 

המשתתפים השיבו את היומנים המלאים למנהלי המחקר ותזונאים מנוסים הכניסו את הנתונים לתוכנת מחשב ייעודית בשם DINER (Data Into Nutrients for Epidemiological Research). במטרה לבחון אם וויטמין C, וויטמין E, סלניום ואבץ עשויים להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן לבלב, החוקרים סיווג את הצריכה התזונתית לרבעונים ולאחר מכן השוו את הרבעון התחתון אל מול סיכום של שלושת הרבעונים האחרים.

 

בקרב משתתפים שצרכו כמויות גדולות יותר של חומרי התזונה הללו נרשם סיכוי נמוך ב-67% להתפתחות סרטן לבלב, בהשוואה לאלו שאכלו כמויות קטנות יותר. עם סלניום, גודל ההשפעה היה גדול עם הפחתת הסיכון במחצית עם צריכה רבה, ועם וויטמין E, נרשמה השפעה מעט קטנה יותר, בעלת מובהקות סטטיסטית. באשר לוויטמין C, החוקרים זיהו קשר הפוך בין הנתונים משאלוני התזונה ובדיקות הדם. ידוע כי גורמים גנטיים, עישון וסוכרת מסוג 2 הינם גורמי סיכון לסרטן לבלב, וייתכן כי נוגדי חמצון משחקים תפקיד גם ע"י עירור מערכת החיסון ע"י נטרול רדיקאלים חופשיים והפחתת עקה חמצונית.

 

החוקרים ערכו ניתוח סטטיסטי להערכת הסיכון היחסי לאחר 10 שנות מעקב. הם זיהו קשר הפוך בין הרבעון התחתון וסך שלושת הרבעונים האחרים עם סלניום (יחס סיכון של 0.49) וויטמין E (יחס סיכון של 0.57), אך לא עם וויטמין C (יחס סיכון של 0.68) או אבץ (יחס סיכון של 0.91).

 

במשתתפים עם היקף צריכה באחד משלושת הרבעונים העליונים של כל שלושת נוגדי החמצון, וויטמין C, וויטמין E וסלניום, נרשם סיכון מופחת לסרטן לבלב (סיכון יחסי של 0.33).

 

החוקרים כותבים כי עם צריכה רבה של כל חומרי התזונה נרשמה ירידה של 67% בסיכון להתפתחות ממאירות של הלבלב, בהשוואה לאלו שצרכו כמויות קטנות יותר של מרכיבים אלו. במידה ומחקרים אחרים יאששו כי מדובר בקשר סיבתי, אזי ניתן יהיה לקבוע המלצות תזונתיות להפחתת הסיכון לסרטן לבלב.

 

Gut. Published online July 23, 2012

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני