חדשות

השמנת-יתר לפני ממאירות של הלבלב מקצרת את ההישרדות (J Clin Oncol)

23/10/2013

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

בחולים עם ממאירות של הלבלב, הסובלים מהשמנת-יתר שנים לפני האבחנה, שיעורי ההישרדות נמוכים יותר, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

 

החוקרים מצאו כי בחולים עם ממאירות של הלבלב, עם מדדי מסת גוף לפני האבחנה בטווח של השמנת-יתר, שרדו 2-3 חודשים פחות, בהשוואה לחולים עם משקל גוף תקין לפני האבחנה.  הם התבססו על נתונים אודות מדד מסת הגוף שנאספו באופן פרוספקטיבי אודות 902 חולים עם ממאירות של הלבלב, משני מחקרי עוקבה גדולים של אנשי צוות רפואי.

 

חוקרים מבוסטון מצאו כי הקשר בין מדד מסת הגוף לפני האבחנה ובין הישרדות לא היה תלוי בגורמים מנבאים אחרים להישרדות של חולים עם ממאירות זו.

 

מניתוח רב-משתנים בו נבחנה באופן ספציפי השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 35 ק"ג למטר בריבוע ומעלה) אל מול משקל תקין (מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק"ג למטר בריבוע), יחס הסיכון המתוקן לתמותה עמד על 1.53. הסקירה כללה תקנון להבדלים במין, גיל, מוצא/גזע, הרגלי עישון ושלב המחלה.

 

הקשר בין השמנה ובין הירידה בהישרדות היה בולט יותר בחולים שסבלו מעודף משקל שני עשורים לפני האבחנה. באופן ספציפי, תת-קבוצה של 202 חולים עם נתוני מדד מסת גוף זמינים 18-20 שנים לפני האבחנה, יחס הסיכון לתמותה עמד על 2.31 (p=0.001).

 

החוקרים מודעים לכך שהם בחנו את שיעורי ההישרדות הכוללים, ולא את שיעורי ההישרדות הספציפיים למחלה, וזוהי אחת ממגבלות המחקר. עם זאת, סרטן לבלב הוא כה קטלני, עד שההישרדות הכללית היא סמן טוב להישרדות עקב הממאירות.

 

במחקר עוקבה נפרד נבחן הקשר בין מדד מסת הגוף בשנות השבעים והשמונים של המאה הקודמת ובין ההישרדות לאחר אבחנת ממאירות של הלבלב בחולים בשני מדגמים: Nurses' Health Study ו-Health Professionals Follow-Up Study.

 

החוקרים התבססו על קריטריוני ה-WHO לסיווג מדד מסת הגוף ולא זיהו הבדל מובהק סטטיסטית במשתתפים במחקר, בהרגלי העישון או בשלב המחלה. עם זאת, כאשר החוקרים בחנו את הקבוצות השונות לפי מדד מסת הגוף (35 ק"ג למטר בריבוע ומעלה לעומת פחות מ-25 ק"ג למטר בריבוע), הקשר היה בולט עוד יותר בקרב אלו שלא עישנו מעולם (יחס סיכון של 1.61, p=0.002), בהשוואה לאלו שעישנו אי-פעם (יחס סיכון של 1.36, p=0.63).

 

מדד מסת גוף גבוה יותר לפני האבחנה נקשר גם עם מחלה בשלב מתקדם יותר בעת האבחנה. שיעור גבוה יותר של חולים עם מדד מסת גוף של 30 ק"ג למטר בריבוע ומעלה התייצגו עם מחלה גרורתית, בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף מתחת ל-25 ק"ג למטר בריבוע (72.5% לעומת 59.4%, p=0.02).

 

J Clin Oncol. Published online October 21, 2013

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני