חדשות

המנעות/הפחתת צריכת מוצרי חלב, אלכוהול, בשר אדום , בשר צלוי/מטוגן והגברת צריכת מוצרי סויה וירקות ופירות - קשורה לירידה בסיכון לסרטן מסוגים שונים ( J Am Coll Nutr)

11/06/2014

מאת  מערכת אי-מד

הנחיות תזונתיות להפחתת הסיכון לסרטן הכוללות הימנעות מבשר אדום, צריכה מוגבלת של אלכוהול ומוצרי חלב, וצריכה מוגברת של ירקות, פירות ומוצרי סויה - יש עדויות תומכות משכנעות, כך עולה מסקירה חדשה המתפרסמת ב-  Journal of the American College of Nutrition .

העדויות מתייחסות למיגוון רחב של סוגי סרטן שונים, לרבות ערמונית, שד, ראש וצוואר, קולורקטל ולבלב, ומבוססים על דיווחי ה-WCRF/AICR (המכונים האמריקאי והעולמי לחקר הסרטן).

ההמלצות התזונתיות היו עד כה מאוד שמרניות, כך לדעת מחברי הסקירה, כך שרק במקרים בהם הקשר בין התנהגות מסויימת לסיכון לסרטן היה מאוד ברור, כמו עישון  למשל, הייתה המלצה להמנע מכך. להערכתם, ישנן עדויות מספקות כיום למתן המלצות אשר יוכלו לסייע בהקטנת הסיכון לסרטן הקשור לסוגי מזונות שונים.

בסקירה הנוכחית מתמקדים המחברים ב-6 תחומים בהם העדויות להשפעת התזונה על הסיכון לסרטן לא נמצאו עד כה כחד משמעיות, למרות הצטברות של מידע תומך רב.

המחברים מתבססים בעיקר על הדו"ח משנת 2007 של ה-WCRF/AICR שנקרא "מזון, תזונה, פעילות גופנית ומניעת סרטן " ועדויות מחקריות נוספות שהתווספו מאז. המחברים מנתחים את הנתונים ומצביעים על היתרונות והחסרונות הפוטנציאלים של ההמלצות ב-6 התחומים שלהלן:

  1.  מוצרי חלב - הפחתה או הימנעות ממוצרי חלב עשויה להפחית הסיכון לסרטן הערמונית. מהדו"ח משנת 2007 עולה כי הסיכון היחסי הקשור לצריכת מוצרי חלב הוא 1.06 (בטווח 1.01-1.11) לכל מנה ליום. מעבר לתועלת של הורדת הסיכון לסרטן הערמונית מציינים המחברים גם שהפחתת צריכת מוצרי חלב נמצאה קשורה לירידה בסיכון למחלות קרדיווסקולריות, אי סבילות לקטוז, ירידה בצריכת סידן שעלולה באופן הפוך לפגוע בבריאות העצם, ובכך למנוע אפקט מיטיב אפשרי של הפחתת הסיכון לסרטן קולורקטאלי.
  2. אלכוהול - הגבלה או המנעות מאלכוהול עשויה להפחית הסיכון לסרטן הפה, הלוע והוושט, איזור קולורקטאלי ושד. נראה שסוג משקה האלכוהול אינו משפיע על הסיכון. ההשפעה של הכמות משתנה בין סוגי הסרטן השונים. בקרב גברים נראה שהסיכון גדול יותר. המנעות עשוייה אף להפחית את סיכוני סרטן הקשורים לשתיית אלכוהול מופרזת לרבות שחמת הכבד וסרטן הכבד, דלקת הלבלב, סיבוכי הריון, השמנת יתר, תאונות והתאבדויות. לעומת זאת, שתייה מתונה עשויה להפחית הסיכון הקרדיווסקולרי.
  3. בשר אדום - המנעות מאכילת בשר אדום ובשר מעובד עשויה להפחית את הסיכון לסרטן קולורקטאלי. לדעת מחברים של סקירה עדכנית של ה-WCRF/AICR העדויות הן משכנעות ומצביעות על קשר בין צריכת בשר אדום ומעובד לסיכון מוגבר לסרטן קולורקטאלי. תועלות נוספות הקשורות להמנעות מבשר אדום ומעובד הן בהפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, סוכרת, שבץ ומחלות קרדיווסקולריות.  חסרונות אפשריים של המנעות ממקור מרוכז של פרוטאינים, ברזל ואבץ, למרות שכל אלה ניתן לקבל ממקורות תזונתיים אחרים, בעיקר כאלה המבוססים על צמחים.
  4. בשר מבושל בחום גבוה - המנעות מבשר מבושל בטמפרטורה גבוהה (גריל, בשר מטוגן וצלוי) עשויה להפחית את הסיכון לסרטן קולורקטאלי, שד, ערמונית, כליה ולבלב. בהקשר זה הההתייחסות היא גם לבשר בקר ודגים, בנוסף לבשר אדום. הסיכון נובע מהתפתחות רכיבים קרצינוגניים הנוצרים בשל שיטות הבישול בחום גבוה.
  5. מוצרי סויה - צריכת מוצרי סויה בקרב מתבגרים עשויה להפחית הסיכון לסרטן שד בבגרות , וצריכת מוצרי סויה על ידי ניצולות של סרטן שד עשויה להפחית הסיכון לחזרה ולתמותה. ההמלצה מבוססת על עדויות שפורסמו לאחרונה שהראו ירידה של עד 92% בסיכון לסרטן שד הקשור לצריכת מוצרי סויה באוכלוסיות מגוונות של נשים. מוצרי סויה עשויים גם לשמש כתחליף דל שומן לבשר ומוצרי חלב. הם מציינים שצריכה גבוהה של פרוטאין סויה נמצאה קשורה לייצור מוגבר של פקטור צמיחה 1 דמוי אינסולין (ILGF-1) , מה שמצביע שמוצרי סוי טבעיים מועדפים על ריכוזי פרוטאינים של סויה.
  6. ירקות ופירות - תזונה המדגישה צריכה של פירות וירקות עשויה להפחית הסיכון לסוגי סרטן נפוצים. המחברים מציינים מחקרים ומטה-אנליזות שהראו הפחתה בסיכון לסרטן שנעה בין 6-50% הקשורה לתזונה עשירה בפירות וירקות. בנוסף, לתזונה כזו יש גם תועלת מבחינה קרדיווסקולרית.

בסיכום המאמר מציינים המחברים שההמלצות הללו אינם תכנית דיאטה מקיפה, אלא המלצות לתחומים ספציפיים בהם יש עדויות מספקות להמליץ על שינויים בתזונה.

 J Am Coll Nutr 2014; DOI: 10.1080/07315724.2013.866527

לדיווח במדפייג'

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני