חדשות

טיפול כימותרפי אדג'וונטי משפיע לטובה על ההישרדות ומוריד את הסיכון להישנות הגידול במטופלים עם קרצינומה בלבלב (מתוך (Journal of The American College of Surgeons)

28/02/2016

מאת מערכת אי-מד

נתונים משלב א' של מחקר חדש מציעים כי טיפול כימותרפי אדג'וונטי (ACTadjuvant chemotherapy) משפר את ההישרדות לאחר ניתוח להסרה של אדנוקרצינומה בלבלב מסוג pancreatic ductal adenocarcinoma, או PDAC.

החוקרים מציינים כי יעילותו של הטיפול המשלב כימו וההקרנות (ACRT - adjuvant chemoradiation)  היא שנויה במחלוקת. להערכתם, חסר מידע על ההשפעה של טיפול כימותרפי אדג'וונט על אופי חזרת המחלה. ולכן, זהו המחקר הראשון שנערך במספר מרכזים ושבחן את תבנית חזרת המחלה לאחר טיפול אדג'וונטי ל-PADC.

המטופלים עברו ניתוח להוצאה של PDAC בשמונה בתי חולים לאורך תקופה של עשר שנים. החוקרים בחנו פרמטרים כמו אופי הגידול, דמוגרפיה של המטופלים, סוג הטיפול הניתוחי והטיפול התומך, אופי ודגם הגידול אם הופיע מחדש, וההישרדות. באמצעות Cox-proportional hazards multivariate regression בחנו החוקרים מה הייתה ההשפעה של טיפולי ACT  או ACRT על ההישרדות הכללית, ההישנות המקומית של הגידול או הופעה של גידול במיקום חדש או רחוק.

כ-1130 מטופלים חולקו לשלוש קבוצות, הראשונה בת 392 מטופלים עברה ניתוח בלבד, כ-291 קיבלו בנוסף גם ACT ו-447 קיבלו ACRT. זמן המעקב הממוצע היה כשנה וחצי; בהשוואה למטופלים שעברו ניתוח בלבד, ל-ACT אך לא לACRT היה קשר מובהק עם שיפור בהישרדות הכללית במודל רב המשתנים. מטופלים שקיבלו ACT היו בעלי סיכון נמוך יותר לסבול מגידול שניוני, מקומי או מרוחק. בקבוצת ה-ACRT המטופלים היו בסיכון נמוך יותר לסבול מהישנות של הגידול באופן מקומי, אך לא נראה שינוי בסיכון להופעת גידול מרוחק. כמו כן, ל-ACT ו-ACRT השפעה חיובית בסיכון מופחת למטופלים עם גידול מרוחק עם בלוטות לימפה חיוביות כשלגידול שהוסר היו שוליים נקיים. במטופלים עם שוליים לא נקיים מרקמות גידול, נראה שלא הייתה ירידה בסיכון להופעה של גידול מקומי, מרוחק או שיפור בהישרדות, גם אם קיבלו ACT או ACRT.

המחקר החדש מציג אם כך תבנית חזרה שונה של גידולים במטופלים הסובלים מ-PDAC, בהתאם לסוג הטיפול שקיבלו. טיפול אדווג'נטי כימותרפי הביא לשיפור בהישרדות במטופלים, בשל הורדת הסיכון להופעה של גידול שניוני במיקום זהה או מרוחק. טיפול בכימו-רדיאציה הביא לירידה בסיכון להופעה של גידול שניוני מרוחק, אך לא השפיע על ההופעה של גידולים שניוניים בקרבת הגידול המקורי, ולכן ההשפעה שלו על ההישרדות של המטופלים הייתה קטנה יותר. החוקרים ממליצים לבחון האם כדאי לשנות את פרוטוקול הטיפול במחלה כדי שיכלול ACT ולא ACRT בהתבסס על הממצאים במחקר זה.

Journal of the American College of Surgeons, Presented at the Southern Surgical Association 127th Annual Meeting, Hot Springs, VA, December 2015.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני