חדשות

טיפול באינדומתצין מפחית סיכון לדלקת לבלב לאחר ERCP (מתוך N Engl J Med)

12/04/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולה כי טיפול רקטאלי חד-פעמי ב-Indomethacin שניתן מיד לאחר ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography) הפחית משמעותית את הסיכון לדלקת לבלב, בהשוואה לפלסבו, בחולים בסיכון גבוה.

 

החוקרים כותבים כי טיפול רקטאלי בתרופות ממשפחת NSAID משמש לעיתים רחוקות בחולים לאחר ERCP, מאחר שאין עדויות חד-משמעיות ממחקרים אקראיים ומבוקרים. יתרה מזאת, עדיין לא ברור אם ל-NSAID עדיפות בהשוואה לתומכנים זמניים ללבלב, הטיפול המניעתי המוכח היחידי למניעת דלקת לבלב לאחר ERCP.

 

במחקר הנוכחי נכללו כ-600 חולים בסיכון מוגבר לדלקת לבלב לאחר ERCP, שחולקו באקראי לטיפול במנה חד-פעמית של טיפול רקטאלי באינדומתצין או פלסבו, מיד לאחר ERCP.

 

מרבית החולים (82.3%) היו בסיכון מוגבר לדלקת לבלב לאחר ERCP בשל חשד קליני להפרעה בתפקוד הספינקטר על-שם אודי, ובלמעלה ממחציתם אובחן לחץ מוגבר של הספינקטר, כפי שתועד לפי מנומטריה. סיבות אחרות כללו היסטוריה של דלקת לבלב לאחר ERCP, הסרה של ספינקטר של הלבלב, למעלה משמונה ניסיונות קנולציה, או הסרה של האמפולה.

 

דלקת לבלב לאחר ERCP הוגדרה בנוכחות כאב חדש בבטן עליונה, עליה באנזימי לבלב של לפחות מעל פי שלוש מהגבול העליון של הנורמה 24 שעות לאחר ERCP ואשפוז למשך לפחות שני לילות.

 

דלקת לבלב לאחר ERCP אובחנה ב-9.2% מהחולים שטופלו באינדומתצין, בהשוואה ל-16.9% מהמטופלים בפלסבו (p=0.005), עדות לירידה של 46% בסיכון היחסי עם טיפול מניעתי באינדומתצין.

 

בנוסף, דלקת לבלב בדרגה בינונית-עד-חמורה תוארה ב-4.4% מהמטופלים באינדומתצין, בהשוואה ל-8.8% מהמטופלים בפלסבו (p=0.03). החוקרים מצאו גם כי טיפול מניעתי באינדומתצין לווה במשך אשפוז קצר יותר (3.5 ימים לעומת 4.0 ימים, p<0.001).

 

הטיפול באינדומתצין נסבל היטב: לא תוארו הבדלים מובהקים בתדירות או חומרת אירועי דמם בין הקבוצות.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול רקטאלי באינדומתצין הפחית את היארעות וחומרת דלקת לבלב לאחר ERCP בחולים בסיכון מוגבר לסיבוכים, בפרט אלו עם חשד קליני להפרעה בתפקוד הספינקטר על-שם אודי.

 

N Engl J Med. 2012;366:1414-1422

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני