מאמרי מערכת

דלדול דופאמין פרה-סינפטי מנבא דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא בחולים עם מחלת פרקינסון דה נובו/ דר' רויטל גנדלמן מרטון

02/05/2015

 

 

רקע

על פי מחקרים תצפיתיים , דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבו-דופא מופיעות בכ- 60% מחולי מחלת פרקינסון המטופלים בלבו-דופא 5 שנים, ו על פי מחקרים אקראיים - בכ- 50% מהחולים לאחר 4 שנים. הופעת הדיסקינזיות קשורה למינון גבוה יותר של לבו-דופא, משך ארוך יותר של הטיפול, וגיל צעיר יותר בתחילת המחלה. גורמים תורמים אפשריים כוללים משקל נמוך, מין (נקבה), ורגישות גנטית. לא ידוע במדויק מהו מנגנון הפעולה להופעת הדיסקינזיות, אולם דנרבציה דופאמינרגית פרה-סינפטית וגירוי פולסטילי כרוני של הרצפטורים לדופאמין נחשבים חיוניים להתפתחותן. מחקרים קליניים לא הראו קשר בין חומרת הסימפטומים המוטוריים להתפתחות דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא, והתוצאות של ניתוחי הדמיה תפקודית אינן עקביות.

מטרת עבודה זו היתה להעריך האם היקף דלדול הדופאמין הפרה-סינפטי הוא גורם סיכון להתפתחות דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא בחולים על מחלת פרקינסון על ידי ניתוח נתוני 18F-FP-CIT PET .

 

שיטות

מחקר עוקבה רטרוספקטיבי . גויסו 127 חולי PD ללא טיפול תרופתי שהשלימו 18F-FP-CIT PET בעת הערכתם ההתחלתית. החולים ביקרו במרפאת החוץ כל 3-6 חודשי והיו במעקב לפחות שנתיים לאחר התחלת הטיפול הדופאמינרגי.

 

תוצאות

במהלך מעקב ממוצע של 3.4 שנים, 35 חולים עם PD (27.6%) פיתחו דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבו-דופא. בחולים אלה היתה פעילות הדופאמין טרנספורטר (DAT ) בפוטמן פחותה בהשוואה לחולים ללא דיסקינזיות. ספיגת DAT בפוטמן האנטריורי, הפוסטריורי ובפוטמן כולו נמצאו כמנבאים משמעותיים להתפתחות הדיסקינזיות על פי multivariate Cox proportional hazard model . לא נמצא מתאם משמעותי עם פעילות DAT בקאודייט ובסטריאטם הוונטרלי. בנוסף לכך, גיל צעיר בהתחלת המחלה ומינון גבוה יותר של לבודופא היו גם הם מנבאים משמעותיים להתפתחות דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא.

 

מסקנות

בתוצאות אלה יש משום עדות משכנעת לכך שלדנרבציה דופאמינרגית פרה-סינפטית במחלת פרקינסון יש תפקיד חיוני בהתפתחות דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא.

 

Yong Hong J, Oh JS, Lee I, et al. Presynaptic dopamine depletion predicts levodopa-induced dyskinesia in de novo Parkinson disease. Neurology 2014;82:1597-1604.

 

הצעות לקריאה נוספת:

 

  1. Calabresi P, Di Filippo M, Ghiglieri V, et al. Levodopa-induced dyskinesias in patienta with Parkinson's disease: filling the bench-to-bedside gap. Lancet Neurol 2010;9:1106-1117.
  2. Nandhagopal R, Kuramoto L, Schulzer M, et al. Longitudinal progression of sporadic Parkinson's disease: a multitracer positron emission tomography study. Brain 2009;132:2970-9.
  3. Fahn S, Oakes D, Shoulson I, et al. Levodopa and the progression of Parkinson's disease. N ENgl J Med 2004;61:1044-53.
  4. Olanow WC, Kieburtz K, Rascol O, et al. Factors predictive of the development of levodopa-induced dyskinesia and wearing-off in Parkinson's disease. Mov Disord 2013;28:1064-71.
  5. Holloway RG, Shoulson I, Fahn S, et al. Pramipexole vs levodopa as initial treatment for Parkinson's disease: a 4-year randomized controlled trial. Arch Neurol 2004;61:1044-53.

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני