חדשות

פעילות גופנית אינטנסיבית אינה משפרת תפקוד קוגניטיבי בחולי דמנציה (The BMJ)

20/05/2018

 

פעילות גופנית בעצימות גבוהה לא הובילה להאטת הידרדרות קוגניטיבית בחולים עם אבחנה של דמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר DAPA (Dementia And Physical Activity), אשר פורסמו בכתב העת The BMJ. בעוד שבחולים עם דמנציה קלה-עד-בינונית תועד שיפור בכושר הגופני עם פעילות אירובית בעצימות גבוהה ותרגילי כוח, שיפור זה לא תורגם לשיפור בליקוי הקוגניטיבי.

 

המחקר הרב-מרכזי כלל 494 חולי דמנציה: 329 מהם חולקו לתכנית אימון אירובי ותרגילי כוח, 165 חולים חולקו לטיפול סטנדרטי. ההתערבות כללה טיפול סטנדרטי בשילוב עם ארבעה חודשי פעילות גופנית תחת השגחה ותמיכה בהמשך ביצוע פעילות גופנית.

 

התוצא העיקרי היה מדד ADAS-Cog (Alzheimer’s disease assessment scale-cognitive subscale) לאחר 12 חודשים. תוצאים משניים כללו את מדדי פעילויות יומיומיות, תסמינים נוירו-פסיכיאטריים, איכות חיים בריאותית ואיכות החיים של המטפל. כושר גופני (כולל מבחן הליכה בשש דקות) נמדד בקבוצת האימון הגופני במהלך ההתערבות.

 

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 77 שנים ו-301 מבין 494 חולים (61%) היו גברים.

 

לאחר שנה אחת, מדד ADAS-Cog הממוצע עלה ל-25.2 בקבוצת ההתערבות ול-23.8 בקבוצת הטיפול הסטנדרטי. ממצאים אלו העידו על ליקוי קוגניטיבי גדול יותר בקבוצת ההתערבות, אם כי ההבדל הממוצע קטן והחשיבות הקלינית אינה ברורה.

 

לא תועדו הבדלים בתוצאים המשניים או בניתוח לפי תתי-קבוצות בהתאם לסוג הדמנציה (מחלת אלצהיימר או דמנציה מסוג אחר), חומרת ליקוי קוגניטיבי, מין וניידות.

 

ההיענות לפעילות הגופנית הייתה טובה, כאשר למעלה מ-65% מהמשתתפים (214/329 חולים) השתתפו בלמעלה מ-75% מהמפגשים המתוכננים. מרחק ההליכה בשש דקות השתפר במהלך שישה שבועות (שינוי ממוצע של 18.1 מטרים).

 

החוקרים כותבים כי פעילות אירובית בעצימות בינונית-עד-גבוהה ותרגילי כוח לא הובילו להאטת הידרדרות תפקוד קוגניטיבי בחולים עם דמנציה קלה-עד-בינונית. תכנית האימונים הובילה לשיפור הכושר הגופני, אך לא זוהה שיפור נראה לעין בתוצאים קליניים אחרים.

 

The BMJ

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני