חדשות

פעילות גופנית ושינה עשויים לשפר את התוצאות הפסיכולוגיות בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

04/03/2022

 

מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-ACTRIMS עולה קורלציה בין רמות פעילות גופנית ודפוסי שינה ובין תוצאות פסיכולוגיות בחולים עם טרשת נפוצה.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפולים תרופתיים יעילים, צעירים עם טרשת נפוצה מדווחים על רמות גבוהות של עייפות, דיכאון וליקויים קוגניטיביים. חולים אלו גם סובלים מנטל מחלה חמור והופעה מוקדמת של מוגבלות.

 

במחקר החתך הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מדדי שינה, התנהגות יושבנית ורמות פעילות גופנית, עם תוצאים פסיכולוגיים בצעירים עם טרשת נפוצה וביקורות בריאות. מדגם המחקר כלל 25 צעירים עם טרשת נפוצה שהיו במרכז רפואי בטורונטו, כמו גם 25 ביקורות בריאות, התואמות בגיל ומין. מדי האצה אותם ענדו המשתתפים למשך שבוע שימשו לאיסוף נתונים. עוד השלימה המשתתפים במחקר שאלונים להערכת דיכאון, עייפות ואיכות חיים. עוד נאספו נתונים אודות יעילות השינה, זמן שינה, יקיצה לאחר תחילת שינה וחביון שינה.

 

בחולים עם טרשת נפוצה תועד מדד מסת גוף גבוה יותר, בהשוואה לביקורות בריאות, אך ללא הבדלים ביעילות שינה, זמן שינה, אינסומניה, חביון, התנהגות יושבנית או פעילות גופנית. החוקרים מציניים כי בחולים עם טרשת נפוצה, תועדה קורלציה פרדוקסאלית בין יעילות שינה ובין זמן רב יותר של התנהגות יושבנית, בעוד שיעילות שינה נמוכה הייתה בקורלציה עם זמן רב יותר של התנהגות יושבנית בביקורות בריאות.

 

עוד עולה מהנתונים קורלציה בין זמן שינה קצר יותר, חביון התחת שינה ואינסומניה ובין התנהגות יושבנית יותר בחולים עם טרשת נפוצה ויעילות שינה טובה יותר עם שיפור עייפות במנוחה/שינה. בקרב חולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין שיעורי אינסומניה נמוכים יותר ובין שיעורים נמוכים יותר של דיכאון ועייפות ואיכות חיים טובה יותר.

 

החוקרים לא זיהו קשר בין מדדי שינה ובין תוצאים פסיכולוגיים בביקורות; עם זאת, זוהתה קורלציה חיובית בין פעילות גופנית מתונה-עד-מאומצת ובין עייפות קוגניטיבית פחותה, עליה באיכות חיים ורמות גבוהות יותר של פעילות גופנית מאומצת לוו בשיעורים נמוכים יותר של דיכאון.

 

בקרב חולים עם טרשת נפוצה תוארה קורלציה בין עליה בהיקף פעילות גופנית קלה ובין חביון תחילת שינה קצר יותר, בעוד שפעילות גופנית מתונה-עד-מאומצת לוותה בהפחתת עייפות שינה/מנוחה ופעילות גופנית מאומצת לוותה באיכות חיים גבוהה יותר.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לאשר את ממצאי המחקר ואולי לסייע בתכנון התערבויות התנהגותיות עתידיות.

 

מתוך כנס ה-ACTRIMS

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני