חדשות

המלצות חדשות לחיסון הפנאמוקוק במבוגרים (CDC MMWR)

05/02/2022

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

המלצות עדכניות של המרכז לבקרת מחלות (CDC) בנוגע לחיסוני פנאומוקוק למבוגרים קוראות לשימוש בשני החיסונים שאושרו לאחרונה בגישה יעילה יותר כדי להימנע ממורכבויות כמו גיל ומצבים שונים הקשורים בחולה, שהפריעו להמלצות הקודמות. ההמלצות, שהועלו על ידי הוועדה המייעצת של ה-CDC לנוהלי חיסונים (ACIP) באוקטובר ואושרו בשבוע שעבר עם פרסום דוח התחלואה והתמותה השבועי (MMWR), קוראות לשימוש בחיסון מצומד 15-valent כנגד פנאומוקוק (PCV-15, Vaxneuvance) או 20-valent PCV (PREVNAR20). ההמלצות חלות על מבוגרים בני 65 ומעלה שלא חוסנו ל-PCV בארה"ב, או בני 19-64 שנים וסובלים מסוכרת, מחלת לב או כבד כרונית, HIV, או שההיסטורית החיסונים שלהם לא ידועה.

אם נעשה שימוש בחיסון PCV15, יש לספק מנה עוקבת של חיסון פוליסכריד פנאומוקוק23-valent (PPSV23, Pneumovax23), בדרך כלל לפחות שנה לאחר מכן, בהתאם להמלצות.

ביולי האחרון, PCV15 ו-PREVNAR20 קיבלו אישור ממנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), ואישורים אלה סיפקו תנופה להמלצות המתוקנות. ההמלצות הקודמות קראו לחיסון PCV13 ו-PPSV23 וכללו מצבים משתנים (בהתאם לקבוצות גיל וסיכון מסוימות) שהוסיפו מורכבות לתהליך. לפי הגישה החדשה, אותה המלצה חלה ללא קשר למצבים רפואיים ספציפיים או גורמי סיכון אחרים. "עם ההמלצה הפשוטה למבוגרים בגילאי 19 עד 64, אנו מצפים שהכיסוי עשוי לגדול בקרב אוכלוסייה זו", אמרו מחברי ההמלצות.

בהשוואה לחיסון PCV13, PREVNER20 מגן מפני שבעה סרוטיפים נוספים המעורבים במקרים של מחלת ריאות פולשנית (IPD) ודלקת ריאות, שאחראית לעד 40% מכלל המקרים של מחלות פנאומוקוק ותמותה קשורה בארה"ב. יותר מ-90% מהמקרים של IPD כוללים מטופלים מבוגרים מאוד וכאלו עם מצבים רפואיים כרוניים, דיכוי חיסוני, דליפות CSF או שתלי שבלול, מציין דו"ח MMWR.

בעוד שה-PREVNAR20 כולל חמישה סרוטיפים של פנאומוקוק יותר מאשר PCV15, ה-CDC אינו ממליץ על אחד על פני השני, ציין אחד המחברים.

"למרות הצורך רק במנת חיסון אחת לאחר שמלאו לגיל 65 כדי להיחשב מחוסנים, רק כ-70% מהאנשים בקבוצה זו קיבלו חיסון פנאומוקוק כלשהו, הגישה החדשה אמורה לעזור לשנות זאת", אמר. על פי ה-CDC, דלקת ריאות פנאומוקוקלית גורמת לפי הערכות ל-150,000 אשפוזים מדי שנה בארצות הברית, ודלקת קרום המוח ובקטרמיה פנאומוקוקלית הרגו כ-3250 אנשים בארצות הברית ב-2019.

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני