מאמרי מערכת

מה נדרש מביופסיה של הערמונית ? - מאת ד''ר גרינשטיין, עורך מדור אורולוגיה

19/03/2007

כאשר החולה מופנה לביצוע ביופסיה של הערמונית אנו מצפים לקבל תשובה שתאשר קיום שאת בערמונית או שתשלול בביטחון את קיום השאת. כאשר מתגלה שאת הערמונית המצב ברור דיו.

אבל כאשר התשובה הפתלוגית היא שפירה עולות מספר שאלות - האם מספר הדגימות מאפשר שלילת שאת, האם הדגימות שנלקחו הן מאזורים חשודים בבדיקה רקטלית או בהדמיית על קול רקטלי? המאמר הבא חשוב כי הוא סוקר את השיטות השונות ללקיחת ביופסיות ערמונית ומנסה לספק כללים לביצוע הבדיקה.

המאמר הוא מאמר סקירה של מאמרים שונים על ביופסיות ערמונית. המאמר מתייחס לנושאים כמו גודל הערמונית, אזור המעבר ואזור הפריפרי, גיל החולה, מספר דגימות, שיכוך כאבים, וסיבוכים. 

לדעתם לקיחת 6 דגימות בלבד כפי שהיה נהוג לפני מספר שנים ה-  traditional sextant biopsy איננה טכניקה יעילה מספיק בערמוניות גדולות. וכנראה יש להעלות את מספר הדגימות ל 10 – 15 וגם 18 . מסתבר כי שאת המתגלה בביופסיה חוזרת דומה בתכונותיה לשאתות שמתגלות בביופסיה ראשונה. אבל שאת שהתגלתה רק בביופסיה השנייה נמצאת בעיקר באזור האפיקלי דורזלי ולכן יש בביופסיה חוזרת לקחת דגימות בעיקר מאזור זה.

בכל החולים בהם נמצא " high  grade PIN" יש לחזור על הביופסיות. ניתן לחזור על הביופסיות כבר לאחר כ 6 שבועות מהביופסיה הקודמת. מתן אנטיביוטיקה לפני הבדיקה וטיפול במשך 4 ימים יכול למנוע סיבוכים של ספסיס. יש לידע גברים צעירים מגיל 60 על האי נוחות והכאב הקשורים לביצוע הביופסיה ולהציע להם הרדמה מקומית.

שאתות המתגלות לאחר ביופסיות מרובות נוטות להיות " ללא משמעות קלינית" לכן לדעתם אין הוראה לביצוע ביופסיה נוספת בגברים שעברו שתי ביופסיות שבהם נמצאה הגדלה שפירה הלבד ו PSA שלהם  2.5-10 ng/ml. בחולים אלה מומלץ מעקב בלבד.

 

 


Djavan B, Margreiter M.: Biopsy standards for detection of prostate cancer. World J Urol. 2007 Mar;25(1):11-7. Epub 2007 Mar 7.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני