מאמרי מערכת

צריכת פרות וירקות וסיכון לשאת שלפוחית השתן/מאת פרופ' גרינשטיין עורך אורולוגיה

13/09/2008

צריכת פרות וירקות ותזונה נכונה תורמת לדעת רבים לירידה בסיכון להתפתחות שאתות. ואמנם לא אחת אנו נשאלים בהקשרים למחלות אורולוגיות שונות מאבנים ועד גידולים בדרכי השתן - ד"ר מה צריך לאכול?

 

cעבודה הגדולה משבדיה נבדק הקשר בין צריכת פרות וירקות והסיכון להתפתחות שאת שלפוחית השתן. החוקרים מ-  Division of Nutritional Epidemiology, The National Institute of Environmental Medicine,  מקרולינסקה בשבדיה סקרו פרוספקטיבית נתוני 82,002  נשים וגברים שבדיים.

משנת 1987 – 1990  39,227 נשים שבדיות ענו על שאלון שכלל שאלות על השכלה, אורחות חיים והרגלי תזונה. בשנת 1997 כל הנשים שנותרו בחיים קיבלו שאלון נוסף שכלל 350 שאלות דומות כך שבסך הכל  39,227 נשים ענו על השאלון. בניתוח השאלות נכללו רק נשים שענו על השאלון של 1997 כי בו נכללו שאלות לגבי עישון. בשנת 1997 נשלח שאלון דומה (למעט שאלון הקשורות למין הנשאל) לגברים הגרים באותו אזור בשבדיה. 48,850  גברים ענו על השאלון. 96 שאלות התייחסו לצריכת פרות וירקות. מתוך רישום הסרטן הממלכתי התקבלו נתוני האנשים שלקו בשאת שלפוחית השתן.

במרוצת מעקב של9.4 שנים אובחנו 485 חולים (76 נשים ו 409 גברים) בשאת שלפוחית השתן.

לאחר התאמה לגיל, מין, השכלה, ועישון לא נמצא קשר בין אבחנה של שאת שלפוחית השתן והכמות הכללית של צריכת פרות וירקות, או פרות וירקות בנפרד. כמו כן לא נמצא קשר בין סוגי הפרות והירקות השונים והסיכון לשאת שלפוחית השתן.

נשים וגברים שצרכו פרות וירקות בכמות גדולה נטו להיות עם השכלה גבוהה יותר ולא עישנו בהשוואה לאלו שצרכו כמויות קטנות יותר של פרות וירקות.

לעבודה זו יתרונות רבים מבחינת התכנון, וגודל המדגם. למרות שתמיד תיתכן הטיה של המדגם עקב תשובות לא נכונות של המשיבים. אבל המחברים טוענים כי הצליחו להראות קשר ביו צריכת פרות וירקות ושאת הקיבה (צריכה גבוהה הקטינה את שכיחות השאת ). כך שלדעתם אם צריכת פרות וירקות הייתה מורידה את הסיכון לשאת שלפוחית השתן הם היו יכולים לגלות זאת.

 

ניתן אם כך להשיב לשואל על תזונה ושאת שלפוחית השתן - כי במחקר גדול באוכלוסיה שבדית הסתבר כי צריכת פרות וירקות באנשים בוגרים לא מקטינה את הסיכון להופעת שאת שלפוחית השתן.

 

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 17:2519-2522, 2008.

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני