מאמרי מערכת

טיפול אנטיביוטי בגברים עם רמות PSA חריגות / מאת פרופ' גרינשטיין עורך אורולוגיה

29/11/2008

לא אחת אנו נשאלים על ידי מטופלים האם רמת PSA גבוהה לא קשורה לדלקת. ולא אחת אנו ממליצים על טיפול אנטיביוטי ולאחריו בקרת של ה PSA . נוהג זה של מתן טיפול נובע מהעובדה כי  כ 30% מהגברים עם רמת PSA  ng/ml  4-10  יאובחנו כסובלים משאת הערמונית. כך שביצוע ביופסיות בגברים עם ערכי  PSA אלה יהיה "מיותר" בכ 70%. בניסיון "לחסוך" בביופסיות הראו קבוצות חוקרים כי במצבים בהם יש דלקת ערמונית (לפי ממצאים בנוזל הערמונית) טיפול אנטיביוטי הוריד את רמות ה  PSA לערכים שלא הצדיקו ביופסיות.

בעבודה הבאה מאנקרה בטורקיה נבדקה השפעת טיפול אנטיביוטי על מדדי PSA בגברים עם רמת PSA בין ng/ml  4-10 והתוצאות נבדקו מול תוצאות ביופסיות ערמונית שעברו כל החולים ללא קשר לשינויים ברמת ה PSA לאחר הטיפול.

בעבודה נכללו 100 גברים בגיל ממוצע של כ 63 שנים. שסבלו מהפרעות בדרכי השתן התחתונות. נכללו גברים שבהם הבדיקה הרקטלית של הערמונית הייתה תקינה והיו עם רמות PSA בין ng/ml  4-10. מהחולים ל 9% היה סיפור קליני של דלקת ערמונית חריפה בעבר. לא נכללו גברים עם בדיקות שתן לא תקינות, חולי שאת הערמונית, נושאי צנתר קבוע, שעברו ניתוח ערמונית, ושעברו הכנסת מכשיר לדרכי השתן 3 חודשים לפני המחקר, טיפול הורמונלי ואלה הרגישים ל ofloxacin.

בדיקות ה PSA נלקחו לאחר שהחולים הודרכו לא להגיע לשפיכה 48 שעות לפני כן. לא נלקחו הפרשות ערמונית. ובדיקות הדם נלקחו לפני הבדיקה הרקטלית. נבדק ה PSA הכללי והחופשי.

המשתתפים טופלו בטבליות  400 mg ofloxacin פעמיים ביום למשך 20 יום. ולאחר מכן שוב נבדקו ערכי PSA כללי וחופשי. בדיקות השתן נלקחו 3 שבועות לאחר סיום הטיפול. ביופסיות הערמונית בוצעו תחת כיסוי אנטיביוטי של טבליות  500 mg ciprofloxacin  פעמיים ביום שהחלו יום לפני הבדיקה. במהלך ביופסיה בוצעו מדידות גודל הערמונית ונלקחו 12 דגימות לפחות. בחולים עם

 atypical small acinar proliferation (ASAP) בוצעו ביופסיות חוזרות. החולים חלקו לקבוצה של אלה עם שאת ולקבוצה של בריאים. חושב

 PSA density ואחוז ה  PSA החופשי.

נפח הערמונית הממוצע היה כ 50 ג"ר. ב 23 (23%) מהנבדקים אובחנה שאת הערמונית. לא היה הבדל סטטיסטי במדדי ה PSA השונים בין הגברים עם שאת הערמונית ובין הבריאים. ערכי ה PSA הממוצע, ה PSA  החופשי, וה

 prostate specific antigen density ירדו לאחר הטיפול האנטיביוטי. אבל לא היה הבדל בירידה בין החולים עם השאת ובין הבריאים. רק אחוז ה PSA החופשי היה שונה בין החולים עם השאת והבריאים (p=0.015) . ב 17 נבדקים מתוך ה 100 ערכי ה PSA הכללי ירדו מתחת ל  4 ng/ml ו ב 5 (29.4%) מהם נמצאה שאת הערמונית.

לסיכום המחברים מציינים כי אכן טיפול אנטיביוטי למשך 3 שבועות יכול להוריד את ערכי ה PSA  בחולים מסוימים עם רמת PSA בין ng/ml  4-10  . אבל לדעתם ירידה זו איננה מפחיתה את הסיכוי להמצאות שאת ערמונית בחולים אלה. לכן לדעתם מתן אנטיביוטיקה לחולים אלה עם רמות  PSA חדשות מוגברות איננה שיטה מומלצת.

Baltacı S, Süer E, Haliloğlu AH, Gokce MI, Elhan AH, Bedük Y.: Effectiveness of Antibiotics Given to Asymptomatic Men for an Increased Prostate Specific Antigen. J Urol. 2008 Nov 12.

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני