מאמרי מערכת

הערכה פרוספקטיבית של הסיכוי לשאת הערמונית אצל מועמדים לניתוח בקע מפשעתי /מאת פרופ' גרינשטיין, עורך אורולוגיה

04/10/2009

ניתוחי בקע בהם מונחת רשת על גבי אזור הבקעים היא השיטה הנפוצה כיום לתיקון בקעים מפשעתיים. הכנסת הרשת לאזור הפרהפריטונאלי גורם לתגובה פיברוטית באזור endopelvic fascia . מצב זה מקשה על בצוע  prostatectomy radical retropubic.

לפיכך לא אחת אנו כאורולוגים נשאלים על ידי הכירורגים והחולים : האם החולה נמצא בקבוצת סיכון לשאת הערמונית ולפיכך האם ניתן לבצע ניתוח תיקון בקע מפשעתי עם רשת ?

העבודה הבאה מקליבלנד אוהיו שבארה"ב התייחסה לנושא זה.

1340 חולים מועמדים לניתוח תיקון בקע משפעתי עם רשת נכללו במחקר. לכל החולים הוסברה האפשרות שניתוח הבקע עם שימוש ברשת עלול להקשות על ניתוח כריתת ערמונית רטרופובית בעתיד במידה ויזדקקו לניתוח זה עקב שאת הערמונית. לפיכך הוצע לכל הגברים המבוגרים מגיל 30 ועם תוחלת חיים של למעלה מ 10 שנים לעבור בדיקת PSA. חולים שסירבו לעבור את הסקירה לגילוי מוקדם של שאת הערמונית או כאלה שכבר עברו בדיקה PSA  לאחרונה לא עברו בדיקה זו. חולים עם שאת ערמונית ידועה כמובן לא נכללו במחקר.

PSA >2.5 ng/mL נלקח כערך שמעליו החולים הופנו להערכה אורולוגית. בהערכה האורולוגית רוב החולים עברו הערכה של ה PSA הכללי והחופשי. וקיבלו יעוץ בנושא הסיכוי לקיום שאת ערמונית. במידה והיה מקובל על האורולוג והחולה החולים עבר ביופסיות ערמונית מונחות על קול רקטלי.

חולים שנמצאה אצלם שאת הערמונית הופנו לטיפול לפני ניתוח הבקע. לחולים עם

 grade prostatics intraepithelial neoplasia (HGPIN)  high הומלץ לעבור ניתוח בקע ללא הנחת רשת. חולים שלא נמצאה אצלם שאת בביופסיות הופנו לניתוח בקע עם רשת לאחר שהוסבר להם כי הרשת עלולה להוות קושי בניתוח ערמונית בעתיד כי גם ערכים של PSA בין ng/mL 1.0 ל  2.49 ng/mL עדיין קיים סיכוי מסוים להמצאות שאת הערמונית.  ויש להביא בחשבון את הנושא של רשת וניתוח ערמונית במידה והם צעירים מספיק כדי להיות מועמדים לניתוח כריתה רדיקלי של הערמונית בעתיד.

מתוך 1324 חולים 814 מעל גיל 30 הסכימו לעבור הערכה אורולוגית לפני ניתוח הבקע. הגיל הממוצע של כל הקבוצה היה 54 (15-91) ובקבוצה שעברה הערכה הגיל הממוצע היה 60 שנה. 138 חולים בגיל 30-50 עברו הערכה. סך הכל 259 (32%) היו עם ערכי

 PSA 1.0 - 2.49 ng/mLועוד 152 (19%) חולים היו עם ערכי PSA גבוהים מ 2.5 ng/mL.

86 חולים בגיל ממוצע 64 (37-90) עברו ביופסיות ערמונית ומהם ב 31 נמצאה שאת הערמונית. מהם רק בחולה אחד הצעיר מגיל 50 נמצאה שאת הערמונית. בעוד 17 חולים נמצאה שאת במשך המעקב לאחר שכבר עברו את ניתוח הבקע. רוב (97%) השאתות היו מוגבלות לערמונית. ב 4 חולים נמצא HGPIN ובביופסיות מאוחרות יותר נמצאה אצלם שאת הערמונית.

לסיכום ב 51% מכל הנבדקים שהופנו לניתוחי בקע היו ממצאים המעלים את הסיכוי לקיום שאת ערמונית. 

המחברים מציינים כי לא כל החולים הסכימו לעבור הערכה לקיום שאת הערמונית למרות ממצאי ה PSA ולכן יתכן שהנתונים והתוצאות היו משתנים. מכל מקום העובדה היא שבמחצית מהחולים הפונים לניתוח בקע יש ממצאי PSA המצדיקים הערכה אורולוגית. ובגלל הבעייתיות של תגובה פיברוטית לרשת המונחת בניתוחי בקע יש ערך להדרכת החולים וביצוע הערכה אורולוגית.

 

 

Thomas AA, Rosenblatt S, Wachterman J, Liao W, Moussa A, Ponsky LE, Jones JS.: Prospective Evaluation of Prostate Cancer Risk in Candidates for Inguinal Hernia Repair. J Am Coll Surg 209:371–377, 2009.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני