חדשות

טיפול הורמונאלי לסרטן ערמונית עשוי להשפיע על הרכב העצמות (Bone)

27/06/2019

 

מעבר לקשר הידוע בין טיפול ADT (Androgen Deprivation Therapy) ובין הידרדרות מואצת של צפיפות העצם האזורית, הטיפול עשוי להשפיע על העצמות בדרכים נוספות, כך עולה מתוצאות מחקר חתך, שפורסמו בכתב העת Bone.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ADT עשוי להביא לשיפור ההישרדות של גברים עם סרטן ערמונית מתקדם, אך לווה בסיכון מוגבר לפגיעה בבריאות השלד ולשברים. עם זאת, אין נתונים רבים אודות הגורמים המשפיעים על חוזק העצם, מעבר לצפיפות העצם האזורית על-בסיס בדיקת DXA. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את השפעות ADT בגברים עם סרטן ערמונית על צפיפות העצם, מבנה העצם, הערכה כוללת של חוזק העצם ופיזור העצם הקורטיקאלית.

 

מדגם המחקר כלל 70 גברים שהשלימו טיפולי ADT, 52 ביקורות עם סרטן ערמונית ו-70 ביקורות בריאות שהשלימו בדיקת צפיפות עצם אזורית של עמוד השדרה והחלק הפרוקסימאלי של הירך, בדיקת Peripheral Quantitative CT (pQCT) של החלק הדיסטאלי (4%) והפרוקסימאלי (66%) של הטיביה והערכת נפח צפיפות עצם טרבקולארית בחלק הקורטיקאלי והטרבקולארי של הרדיוס, הערכה של מבנה העצם, חוזק העצם ופיזור העצם הקורטיקאלית.

 

בממוצע, בגברים שטופלו ב-ADT תועד מדד מסת גוף גבוהה יותר מחולים עם סרטן ערמונית ללא טיפול זה, אך לא בהשוואה לביקורות בריאות. צפיפות העצם האזורית בעמוד השדרה תחתון הייתה נמוכה ב-7.2-7.8% בקרב גברים שהשלימו טיפולי ADT, בהשוואה לגברים עם סרטן ערמונית שלא קיבלו טיפול הורמונאלי (p=0.037) ובהשוואה לביקורות בריאות (p=0.010), עם מגמה של צפיפות עצם אזורית נמוכה יותר בכלל ירך בקרב גברים לאחר טיפולי ADT (p=0.07).

 

בחלק הדיסטאלי של הטיביה, סך שטח העצם היה גדול ב-6.2-7.3% בקרב גברים לאחר ADT, בהשוואה לשתי קבוצות הביקורת, אך סך נפח צפיפות העצם היה נמוך ב-8.4-8.7% בגברים לאחר ADT, בהשוואה לשתי הביקורות. יתרה מזאת, מדדי חוזק העצם היו נמוכים ב-10.8% בהשוואה לביקורות בריאות בלבד (p<0.05).

 

בחלק הדיסטאלי של הרדיוס, בגברים שטופלו ב-ADT תועדו נפחי צפיפות עצם כולל וטרבקולארי שהיו נמוכים יותר (10.7-14.8%, p<0.05), כמו גם מדדי חוזק עצם נמוכים יותר (23.6-27.5%, p<0.001) בהשוואה לשתי הביקורות.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול ADT לסרטן ערמונית מלווה בצפיפות עצם נמוכה יותר וירידה בחוזק העצם, בפרט באתרי שלד טרבקולאריים (עמוד-שדרה מותני והחלק הדיסטאלי של הטיביה והרדיוס), בהשוואה לביקורות, אך לא תועדו הבדלים עקביים במבנה העצם הקורטיקאלית.

 

Bone 2019

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני