חדשות

באילו מצבים מומלץ טיפול קרינתי לאחר ניתוח בחולים עם סרטן ערמונית? (מתוך הכנס השנתי מטעם ESMO)

30/09/2019

 

בעקבות נתונים חדשים בנושא, מומחים שהציגו את הגישה שלהם לטיפול בסרטן ערמונית במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Society of Medical Oncology הסבירו כי ניתן לוותר על טיפול קרינתי לאחר ניתוח חולים עם סרטן ערמונית ולבחור בטיפול זה רק במקרה של סימנים להישנות ביוכימית של המחלה, במקום מתן אוטומטי של הטיפול לכלל החולים.

 

הנתונים החדשים הללו כללו את התוצאות הראשונות מהמחקר הגדול ביותר להשוואת טיפול קרינתי אדג'וונטי מול טיפול הצלה (מחקר RADICALS-RT) וכן מתוצאות מטה-אנליזה של שלושה מחקרים פרוספקטיביים (ARTISTIC).

 

מהנתונים עלה כי אי-מתן טיפול קרינתי ומעקב אחר גברים לאחר כריתת ערמונית, עם מתן טיפול קרינתי הצלה מוקדם במקרה ויופיעו סימנים להישנות ביוכימית, מלווה בתוצאות מוקדמות הטובות מעט יותר ממתן טיפול קרינתי אדג'וונטי לכלל החולים.

 

מחקר RADICALS-RT הינו המחקר הגדול ביותר מסוגו להשוואת טיפול הצלה מול טיפול אדג'וונטי קרינתי וכלל 1,396 חולים עם חציון מעקב של 5 שנים. מדגם המחקר כלל חולים לאחר כריתה רדיקאלית של הערמונית, עם ריכוז PSA לאחר הניתוח של עד 0.2 ננוגרם/מ"ל ולפחות אחד מהבאים: שלב T פתולוגי של 3/4, מדד גליסון של 7-10 נקודות, ריכוז PSA של 10 ננוגרם/מ"ל ומעלה, או שוליים חיוביים. לאחר חמש שנים, רק שליש מהחולים (33%) בקבוצת טיפול הצלה קיבלו טיפול קרינתי.

 

החוקרים הסבירו כי הנתונים עדיין מוקדמים בכדי לדווח על התוצא העיקרי של העדר גרורות מרוחקות, שכן עדיין לא אירעו מספיק אירועים. לכן, הם הציגו את תוצאות התוצא המשני של הישרדות ללא התקדמות ביוכימית, אשר הוגדרה כריכוז PSA של מעל 0.4 ננוגרם/מ"ל לאחר טיפול קרינתי, ריכוז PSA של מעל 2.0 ננוגרם/מ"ל בכל נקודת זמן, התקדמות קלינית, התחלת טיפול הורמונאלי מחוץ לפרוטוקול, או מוות עקב סרטן ערמונית.

 

תוצא הסיום של הישרדות ללא התקדמות ביוכימית תועד ב-85% מהחולים בקבוצת טיפול קרינתי אדג'וונטי, בהשוואה ל-88% מאלו בקבוצת הטיפול הקרינתי במידת הצורך (יחס סיכון של 1.10, רווח בר-סמך 95% של 0.81-1.49, p=0.56).

 

ממצאים אלו מעידים כי טיפול קרינתי די דומה ביעילותו, בין אם ניתן לכלל הגברים זמן קצר לאחר ניתוח או אם ניתן מאוחר יותר לגברים עם עדות להישנות המחלה.

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ESMO

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני