חדשות

חיידקי מעי עלולים להוביל לעליה בתנגודת לטיפול כנגד סרטן ערמונית (Science)

18/10/2021

 

אחת מהמטרות העיקריות של הטיפול כנגד סרטן ערמונית היא להפחית את רמות אנדרוגנים, ההורמונים המובילים לגדילה של הגידול. האשכים מהווים את המקור העיקרי להורמונים אלו, כך שהטיפול כולל הסרה ניתוחית של איברים אלו או שימוש בתרופות החוסמות את ייצור ההורמונים.

 

עם זאת, עם הזמן, חלק מממאירויות ערמונית הופכות עמידות לטיפולים או ומתחילות לגדול שוב. בדומה לממאירויות רבות אחרות המדגימות התנהגות דומה, זיהוי הגורם הספציפי לעמידות עשוי להיות אתגר לא קטן.

 

אחד האשמים האפשריים לתנגודת כולל את הרכב החיידקים במערכת העיכול. חוקרים מצאו כי בעכברים לאחר סירוס ובגברים שקיבלו טיפול ADT (Androgen Deprivation Therapy), חלק מחיידקי המעי הללו החלו לייצר אנדרוגנים אשר הגיעו בקלות לזרם הדם. על-פי הממצאים החדשים הללו, אשר פורסמו בכתב העת Science, האנדרוגנים תומכים בגדילה של סרטן ערמונית והתנגודת של הגידול לטיפול.

 

מדובר במחקר הראשון שמצא כי חיידקים עשויים לייצר טסטוסטרון, אם כי החוקרים עדיין אינם בטוחים מהו הטריגר לכך. טיפול ADT עשוי גם להוביל לעליה במספר המיקרובים במעי המייצרים הורמונים אלו. מחקרים גם זיהו קשר בין חיידקים בצואה של חולים עם סרטן ערמונית עמיד לטיפול ובין תוחלת חיים קצרה יותר.

 

השתלת צואה מעכברים עם סרטן ערמונית עמיד לסירוס עשויים להוביל לעמידות בחיות עם מחלות רגישות להורמונים אלו. כאשר עכברים אלו עברו השתלת צואה מבני אדם עם גידול עמיד, ההשפעה הייתה דומה: מעבר לעמידות לטיפול. עם זאת, ההיפך גם היה נכון: השתלת צואה מעכברים או בני אדם עם ממאירות רגישה להורמונים סייע בהגבלת גדילת הגידול.

 

הממצאים עשויים להעיד על יעדי טיפול חדשים: המיקרובים המצויים במעי. במחקרי עכברים, החוקרים מצאו כי כאשר סולקו חיידקים אלו, הממאירות התקדמה למחלה עמידה לטיפול בקצב הרבה יותר איטי.

 

Science 2021

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני