חדשות

צריכת מאכלים המכילים ניטראטים או ניטריטים מלווה בסיכון מוגבר לממאירות (מתוך אתר Univadis)

22/04/2022

 

מנתונים שפורסמו באתר Univadis עולה כי בקרב אלו הצורכים לעיתים קרובות מוצרים המכילים ניטראטים בתזונה תועדה עליה של כ-25% בסיכון לסרטן שד ובאלו הצורכים לעיתים קרובות מוצרי מזון המכילים ניטריטים נרשמה עליה של כ-60% בסיכון לממאירות הערמונית.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניטריטים וניטראטים קיימים באופן טבעי במים ובקרקע, אך הם גם משמרים כחומרים משמרים בבשר מעובד.

 

המחקר כלל מבוגרים ממדגם NutriNet-Sante שהחל בשנת 2009 וכלל חציון מעקב של 6.7 שנים. חשיפה לניטריטים וניטראטים נקבעה על-פי שאלוני תזונה להערכת היקף הצריכה של המשתתפים לאורך 24 שעות.

 

מבין 101,056 מבוגרים שנכללו במחקר (78.5% נשים, גיל ממוצע של 42.3 שנים), המספר הממוצע של תיעודי צריכת מזון במהלך 24 שעות עמד על 5.5 לכל משתתף.

 

במדגם המלא תועדו 3,311 מקרים חדשים של ממאירויות במהלך המעקב. בהשוואה לאלו שלא צרכו מזונות המכילים ניטראטים בצורת תוספי מזון, באלו שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של תוספים אלו תועדה עליה של 24% בסיכון להתפתחות סרטן שד, בפרט בנשים לפני מנופאוזה (יחס סיכון של 1.24, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.48), בפרט במקרה של חשיפה לפוטסיום-ניטראט.

 

הסיכון לסרטן ערמונית עלה ב-58% (יחס סיכון של 1.58, רווח בר-סמך 95% של 1.14-2.18), בפרט עם חשיפה לסודיום-ניטריט.

 

הסיכון להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום לא היה מוגבר משמעותית עם שתי משפחות תוספים אלו. החוקרים משערים כי למחקר לא הייתה עוצמה סטטיסטית מספקת להערכת סיכונים אלו.

 

לא תועד קשר בין צריכת ניטראטים או ניטריטים ממקורות טבעיים ובין התפתחות מחלות ממאירות.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שדרושים מחקרים נוספים לאישור הממצאים, נתונים אלו בהחלט מספקים מזון למחשבה ולדיון בנוגע לאיסורים אפשריים אודות שימוש בתוספים אלו.

 

מתוך אתר Univadis

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני