חדשות

הנחיות חדשות בנושא בדיקות סקר לתחלואה נלווית בילדים עם פסוריאזיס (JAMA Dermatol.)

24/05/2017

 

איגודי ה-Pediatric Dermatology Research Alliance ו-National Psoriasis Foundation פרסמו הנחיות ראשונות בנושא בדיקות סקר לתחלואה נלווית בילדים עם פסוריאזיס. המלצות אלו משמשות כבסיס להנחיות שיעודכנו בעתיד, ככל שיהיו נתונים רבים יותר בנושא.

 

ברקע להנחיות מסבירים המומחים כי ייתכן ורופאי ילדים רבים אינם מודעים לקשר ההדוק בספרות הרפואית בין פסוריאזיס ובין מחלות נלוות. במבוגרים ידוע כי המחלה העורית מלווה בסיכון מוגבר לאוטם לבבי, סוכרת, יתר לחץ דם, היפרליפידמיה, דלקת מפרקים, תסמונת מטבולית ומחלת כבד. למרות שקיימים פערים רבים בספרות הרפואית בנוגע לאוכלוסיית הילדים, ההנחיות הנוכחיות מהוות הכרה בצורך בגישה מוגדרת בילדים לזיהוי גורמי סיכון והתערבות בגיל צעיר בתחלואה נלווית לפסוריאזיס.

 

עקב המספר המצומצם של מחקרים בילדים, פאנל המומחים קבע המלצות קונצנזוס בדירוג C, כלומר, המלצות המבוססות על קונצנזוס, התנהלות שגרתית, דעות, עדויות מכוונות-מחלה או סדרות מקרים.

 

בסיכומו של דבר, ההמלצות אינן מאוד שונות מאלו של ה-American Academy of Pediarics עבור ילדים ומתבגרים ללא פסוריאזיס. המומחים סיכמו כי העדויות הנוכחיות אינן מספקות בכדי לתמוך בבדיקות סקר אינטנסיביות יותר בילדים עם פסוריאזיס.

 

עם זאת, המומחים מדגישים כי על הרופאים להוית מודעים לכך שבילדים עם פסוריאזיס ייתכן סיכון מוגבר למחלות נלוות. לדוגמא, הן מחקרים במבוגרים והן מחקרים בילדים מצאו כי בשמנים סיכון גבוה יותר לפסוריאזיס, מאשר אלו בעלי משקל תקין. אמנם לא ידוע אם השמנה עצמה מעלה את הסיכון לפסוריאזיס, אך זו בוודאי עשויה לתרום לסיכונים הרפואיים בחולים אלו.

 

ההנחיות מדגישות עוד מחלות נלוות חמורות אחרות. במבוגרים עם פסוריאזיס חמורה סיכון מוגבר לאוטם לבבי מוקדם ועל הרופאים לשקול סיכון זה במעבר ילדים לבגרות. על הרופאים המטפלים לתת את הדעת לסיכון המוגבר לדלקת מפרקים פסוריאטית על-מנת להתערב בשלב מוקדם לצמצם מוגבלות. כמו כן, יש לשים לב לשכיחות המוגברת של דיכאון, חרדה ואיכות חיים ירודה בחולים אלו.

 

להלן עיקרי ההמלצות:

·         עודף-משקל או השמנה: בדיקות סקר לעודף-משקל והשמנה על-בסיס קריטריוני מדד מסת הגוף החל מגיל שנתיים.

·         סוכרת מסוג 2: בדיקת סקר כל שלוש שנים החל מגיל עשר שנים או בתחילת התבגרות באלו בעלי עודף-משקל עם שני גורמי סיכון נוספים לסוכרת מסוג 2. בדיקת סקר של שמנים כל שלוש שנים מגיל עשר שנים או בתחילת התבגרות, ללא תלות בגורמי סיכון. בדיקת הסקר תתבסס על בדיקת סוכר בצום.

·         דיסליפידמיה: בדיקת סקר לפרופיל שומנים בילדים בגילאי 9-11 ושוב בגילאי 17-21 שנים. מומלץ פאנל שומנים בצום.

·         יתר לחץ דם: בדיקת סקר כל שנה החל מגיל שלוש שנים.

·         מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול: בדיקת סקר על-בסיס רמות ALT החל מגילאי 9-11 שנים בילדים בעלי השמנה או עודף-משקל עם גורמי סיכון כולל השמנה מרכזית, תנגודת לאינסולין והפרעות נלוות, קדם-סוכרת או סוכרת, דיסליפידמיה, דום נשימה חסימתי בשינה, או סיפור משפחתי של מחלת כבד שאינה על-רקע אלכוהול.

·         תסמונת שחלות פוליציסטיות: יש להיות מודעים לקשר בין שתי המחלות ולשקול בדיקות סקר באלו עם תסמינים מתאימים (אוליגומנוראיה, שיעור יתר).

·         מחלות מערכת עיכול: בילדים עם פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית ויש לשקול הערכה גסטרואינטסינאלית בנוכחות האטה בקצב גדילה, ירידה לא-מוסברת במשקל או תסמינים אופייניים למחלה.

·         דלקת מפרקים: יש להשלים סקירת מערכות ובדיקה גופנית ולהשלים בדיקת סקר לדלקת מפרקים בעת אבחנת פסוריאזיס ובאופן תקופתי לאחר מכן.

·         דלקת ענביה: להשלים בדיקת סקר באמצעות בדיקת עיניים שגרתית בילדים עם דלקת מפרקים פסוריאטית.

·         הפרעות מצב רוח ושימוש בחומרים: בדיקת סקר שנתית לדיכאון וחרדה, בדיקת סקר שנתית להפרעות שימוש בחומרים מגיל 11 שנים.

·         איכות חיים: בדיקת סקר לנושאים הנוגעים לאיכות חיים.

·         טיפול סיסטמי: לפני התחלת טיפול סיסטמי לשקול מחלות נלוות, העשויה להשפיע על בחירת הטיפול התרופתי, היענות ואירועים חריגים.

 

JAMA Dermatol. Published online May 17, 2017

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני