חדשות

דיווח ראשון על תוצאות טובות ל-Tocilizumab בטיפול בחולה מיאלומה נפוצה עם COVID-19 (מתוך Blood Adv)

10/04/2020

 

בעקבות פרסום לאחרונה של מחקר שמצא כי במקרים חמורים של COVID-19 תתכן תגובה חיסונית מופרזת וסערת ציטוקינים משמעותית, העשויה לכלול רמות גבוהות של GSF (Granulocyte-Macrophage Colony Stimulating Factor) ו-IL-6 (Interleukin-6), חוקרים מסין מדווחים במאמר שפורסם בכתב העת Blood Advances על מקרה ראשון של חולה מיאלומה נפוצה עם COVID-19 אשר טופל בהצלחה ב-Tocilizumab, נוגדן המכוון כנגד קולטן IL-6.

 

גבר בן 60 שנים שעבד בווהאן שבסין פיתח בתחילת פברואר לחץ בחזה, ללא חום ושיעול ואושפז מיד לאחר בדיקת CT של החזה שהדגימה הצללות זכוכית מט מרובות ופניאומטוצלה בשני החללים התת-פלאורלים. החולה טופל ב-Moxifloxacin במינון 400 מ"ג, אשר ניתן דרך הוריד למשך 3 ימים בזמן השלמת משטחים ובדיקת RT-PCR. תוצאת בדיקת SARS-CoV-2 התקבלה לאחר שלושה ימים. החולה טופל בהמשך ב-Unifenovir במינון 200 מ"ג, אשר ניתן פומית שלוש פעמים ביום.

 

ברקע, היה ידוע על מיאלומה נפוצה תסמינית, אשר אובחנה בשנת 2015. החולה קיבל שני מחזורי טיפול אינדוקציה של משלב כימותרפי שכלל Bortezomib, Thalidomide ו-Dexamethasone והתסמינים חלפו. לאחר מכן, החולה קיבל Thalidomide כטיפול אחזקה.

 

בדיקת CT של החזה ביום השמיני לאשפוז עדיין הדגימה הצללות זכוכית-מט מרובות ודו-צדדיות ובדיקות מעבדה הדגימו רמות גבוהות של IL-6 בסרום. ביום התשיעי לאשפוז, החולה קיבל מנה יחידה של Tocilizumab במינון 8 מ"ג/ק"ג, אשר ניתן דרך הוריד. ביום ה-12 לאשפוז, הלחץ בחזה נעלם. לאחר מתן Tocilizumab, רמות IL-6 בדם ירדו בהדרגה לאורך 10 הימים הבאים (מ-121.59 ל-20.81 פיקוגרם/מ"ל), לאחר מכן עלו במהירות לשיא חדש (317.38 פיקוגרם/מ"ל) וירדו שוב (עד 117.10 פיקוגרם/מ"ל). העליה החוזרת בערכי IL-6 לשיא חדש לא העידה על הישנות COVID-19 וייתכן כי זו נבעה מהתאוששות תאי T תקינים.

 

ביום ה-19 לאשפוז, בדיקת CT של החזה הצביעה על ירידה ניכרת בהיקף הצללות זכוכית מט והחולה הוכרז כמחלים ושוחרר מבית החולים. החולה לא סבל מתסמינים של מיאלומה נפוצה והממצאים המעבדתיים היו כולם בטווח התקין.

 

מדובר במקרה ראשון המעיד על היעילות של Tocilizumab בטיפול ב-COVID-19 בחולים עם מיאלומה נפוצה; עם זאת, דרושים מחקרים אקראיים ומבוקרים במטרה לקבוע את הבטיחות והיעילות של Tocilizumab.

 

Blood Adv. 2020;4(7):1307-10.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני