חדשות

המלצות לניהול הטיפול בהיפרגליקמיה וחמצת סוכרתית בחולים עם COVID-19 בדרגה חמורה (מתוך אתר Medscape)

21/04/2020

 

לאור הצטברות עדויות לפיהן היפרגליקמיה וחמצת סוכרתית תורמות משמעותית לתחלואה ותמותה בחולים עם COVID-19, כולל בחולים ללא אבחנה קודמת של סוכרת, מומחים פרסמו המלצות לניהול הטוב ביותר של משק הסוכר בחולים מאושפזים עם COVID-19.

 

איגוד ה-American Diabetes Association  פרסם סדרת של וובינרים ברשת עם מומחים שדנו ב-COVID-19 ונושאים הנוגעים לסוכרת, כולל שלושה וובינרים שהתמקדו בהיבטי איזון גליקמי באשפוז.

 

רופאים מסכימים כי במידה וחולה סוכרת בדרכו לבית החולים עם חשד ל-COVID-19, עליו להביא עימו את כל הציוד הנדרש, כולל מדי סוכר, סטריפים ומד סוכר רציף, כמו גם ציוד נדרש למשאבת אינסולין. בכדי להקל על הדברים, ההמלצה כוללת גם אינסולין, בפרט בחולים שאינם נוטלים את התכשירים הקלאסיים הזמינים לרוב בבתי חולים.

 

מומחים מסכימים עם מרבית ההמלצות המופיעות באלגוריתם מטעם ה-Diabetes UK לחולים הפונים לבית החולים, כולל הפסקת כל התרופות ממשפחת מעכבי SGLT-2, לאור הסיכון המוגבר לחמצת סוכרתית עם ערכי סוכר תקינים עם תכשירים אלו. ישנה הסכמה כי יש להפסיק גם תכשירים להפחתת סוכר, פרט לאינסולין. כיום יש מחקרים לפיהם מעכבי DPP-4 עשויים להפחית את חומרת זיהום COVID-19, אך מומחים מאמינים כי חולים עם COVID-19 מפתחים עמידות ניכרת לאינסולין, כך שהטיפול היעיל היחיד הינו מתן אינסולין.

 

חשוב לבדוק את רמות הסוכר בכלל החולים המאושפזים בשל COVID-19, לבדוק קטונים בחולים עם ריכוז סוכר בקבלה של מעל 200 מ"ג/ד"ל ומדידת מדד חומציות (pH) וריכוז ביקרבונט במידה וריכוז הקטונים עומד על 3 מילימול/ליטר ומעלה.

 

למרות שריכוז סוכר בדם לרוב נכלל בפאנל מטבולי שגרתי בעת האשפוז, לעיתים מתעלמים מתוצאות הבדיקה בחולים ללא אבחנה ידועה של סוכרת והמומחים מדגישים כי חשוב לעקוב אחר ערכים אלו, מאחר והם יסייעו בקביעת הצורך במעקב אחר רמות הסוכר במהלך האשפוז.

 

הפחתת הרגולציה מצד מנהל המזון והתרופות האמריקאי על שימוש באשפוז במדי סוכר ומדי סוכר רציפים עשוי לסייע בהפחתת העומס על אחיות, הנדרשות לשהות זמן רב בחדרי החולים עם ציוד מיגון אישי, לפחות במקרים בהם החולים יכולים לבצע את ניטור הסוכר בעצמם ולדווח על התוצאות לאחות.

 

מהנתונים עולה כי חולים רבים עם COVID-19 וסוכרת, כמו גם חלק מהחולים ללא אבחנה קודמת של סוכרת, נדרשים לעיתים קרובות למינונים גבוהים של אינסולין. ההנחיות מבריטניה תומכות בהתאמת פרוטוקולי מתן תוך-ורידי של אינסולין, לאור העדויות לפיהן חלק מהחולים נדרשים למינונים של עד 20 יחידות אינסולין בשעה, אם כי הסיבה לכך אינה ברורה.

 

נקודה חשובה נוספת נוגעת לניהול משק הנוזלים בחולים במצב קריטי עם COVID-19 וחמצת סוכרתית: מרבית מפתחים נזק כלייתי חד, המוביל לעומס נוזלים. התגובה של צוותים רפואיים ביחידות טיפול נמרץ היא להשהות נוזלים במטרה להימנע מסיכון מערכת לב וריאה, אך במקרים של חמצת סוכרתית נדרש בדיוק ההפך. המומחים קובעים כי במקרים אלו, חמצת סוכרתית זוכה לעדיפות מאחר והם מאמינים כי החולים ימותו מחמצת סוכרתית לפני שימותו עקב סיכון מערכת לב ריאה.

 

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני