חדשות

רופאים מתנגדים לטיפול ב-COVID-19 בדומה לגישת הטיפול בבצקת ריאות על-רקע גובה רב (מתוך MDEdge)

22/04/2020

 

לאור שימוש נרחב בגישת טיפול ב-COVID-19 בדומה לזו ששימשה לטיפול בבצקת ריאות על-רקע גובה רב (High-Altitude Pulmonary Edema) מומחים בתחום עם ניסיון בטיפול ב-HAPE וב-COVID-19 ניסחו מסמך הנוגע לדמיון בין שני המצבים וטוענים כי נקיטת גישה דומה לשני המצבים עלולה להיות מסוכנת.

 

המומחים מסבירים כי חשוב להם לתקן את הטענה השגויה שהובילה לאימוץ גישת טיפול ב-COVID-19 הדומה לזו המשמשת לטיפול ב-HAPE, לאור ההשלכות השליליות של גישת הטיפול הנ"ל בחולים אלו. בעיניהם, ההצעה כי נזק ריאתי על-רקע COVID-19 דומה יותר ל-HAPE מאשר לתסמונת מצוקה נשימתית חדה הועלתה ע"י מומחים ברשת החברתית וזכתה לתהודה רבה מצד כלי התקשורת.

 

המנגנונים הפתופיזיולוגיים בבסיס HAPE שונים מאלו של תסמונות נשימתיות אחרות, כולל אלו שנקשרו עם COVID-19. HAPE מהווה צורה לא-קרדיוגנית של בצקת ריאות, כמו גם תסמונת מצוקה נשימתית חדה עקב דלקת ריאות נגיפית או חיידקית, בצקת ריאות עקב התפשטות חוזרת, בצקת ריאות בלחץ שלילי ובצקת ריאות נוירוגנית. עם זאת, ההבדל בין מצבים אלו נובע מהמנגנון בו מתפתח חוסר האיזון.

 

כיווץ כלי דם מופרז ולא מאוזן על-רקע היפוקסיה המוביל לעליה ניכרת בלחץ בעורק הריאה, זילוח יתר של הריאה ועליה בלחץ הידרוסטטי בקפילרות הריאה, עם דלף נוזל מחלל כלי הדם לחלל האל באולרי כפי שנראה ב-HAPE, הינה תופעה שונה ביסודה מזו שתועדה במקרים של תסמונת מצוקה נשימתית חדה על-רקע COVID-19, הכוללת תגובה דלקתית בתיווך הזיהום הנגיפי כמנגנון העיקרי.

 

הכותבים מתארים מספר הבדלים אחרים בין שני המצבים ובשורה התחתונה מבהירים כי הבנת ההבדלים במנגנונים הפתופיזיולוגיים של ישויות אלו חיוני לניהול הטיפול בחולים.

 

במקרים של HAPE, מתן תוספי חמצן עשוי להיות כל הנדרש; במקרים של COVID-19 תוספי חמצן עשויים לשפר היפוקסמיה אך לא יביאו לנסיגת הדלקת או הנזק ברקע.

 

יתרה מזאת, ניתן למנוע או לטפל ב-HAPE עם מרחיבי כלי דם, דוגמת Nifedipine או Sildenafil, המפחיתים לחץ בעורק הריאה. השימוש בתרופות אלו בחולים עם COVID-19 עשוי להפחית את הלחץ בעורק הריאה ולשפר את תפקוד חדר ימין בחולים עם COVID-19, אך עלול גם להחמיר את חוסר ההתאמה בין האוורור והזילוח וכך להחמיר היפוקסמיה.

 

מומחים מסבירים כי חולים עם COVID-19 מתייצגים עם תחלואה הדומה קלינית ל-HAPE, אך הפתופיזיולוגיה אינה בהכרח דומה ל-HAPE.

 

בתקופה מאתגרת זו חשוב לזהות את הכלים הטובים ביותר לטיפול בחולים אלו. חשוב כי גישה זו תתבסס על הפיזיולוגיה של הריאות, הניסיון הקליני ובמידת האפשר, על עדויות ממחקרים קליניים.

 

מתוך MDEdge

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני