חדשות

מחקר חדש להערכת Dapagliflozin לטיפול ב-COVID-19 מעורר מחלוקת (מתוך אתר Medscape)

01/05/2020

 

מחקר שהושק לאחרונה להערכת הטיפול ב-Dapagliflozin (פורסיגה) בחולים עם מחלת COVID-19 בדרגה קלה-עד-בינונית הוביל להרמת גבות, לאור העובדה כי קבוצות מומחים רבות ייעצו כי על הפסקת השימוש בתרופות ממשפחה זו של מעכבי SGLT-2 בכל החולים המאושפזים עם COVID-19 בשל סיכון מוגבר לחמצת סוכרתית.

 

מחקר DARE-19 (Dapagliflozin in Respiratory Failure in Patients with COVID-19) הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, בשלב 3, אשר נועד לבחון אם Dapagliflozin עשוי להפחית את הסיכון להתקדמות מחלה, סיבוכים קליניים ותמותה עקב COVID-19 בחולים עם סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ו/או מחלת כליות כרונית בדרגה קלה-עד-בינונית.

 

החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים העידו כי ל-Dapagliflozin תועלת לבבית וכלייתית, לצד שיפור התוצאות בחולים עם סוכרת מסוג 2, אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירוד של חדר שמאל ומחלת כליות כרונית. מאחר חולים עם COVID-19 ומחלה לבבית-מטבולית ברקע מצויים בסיכון הגבוה ביותר לסיבוכים חמורים של המחלה, החוקרים מקווים כי מחקר DARE-19 יסייע בזיהוי טיפול שיוביל להפחתת חומרת המחלה וימנע סיבוכים קרדיווסקולאריים, נשימתיים וכלייתיים, הנפוצים בחולים עם COVID-19.

 

מחקר DARE-19 מתוכנן לכלול 900 מבוגרים עם הוכחה לזיהום בנגיף SARS-CoV-2 ורוויון חמצן של 94% ומעלה. החוקרים מתכננים לכלול במחקר חולים עם היסטוריה של יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, מחלה קרדיווסקולארית טרשתית, אי-ספיקת לב ו/או מחלת כליות כרונית בדרגה 3/4. המשתתפים במחקר יחולקו באקראי לטיפול ב-Dapagliflozin במינון 10 מ"ג/יום או פלסבו למשך 30 ימים, בנוסף לטיפול הסטנדרטי.

 

התוצאים העיקריים כוללים את מרווח הזמן עד להופעה ראשונה של מוות או פגיעה חדשה או החמרת פגיעה קודמת בתפקוד איבר, כולל דה-קומפנסציה נשימתית, הופעה חדשה או החמרת אי-ספיקת לב, צורך בטיפול בוזופרסורים, טכיקרדיה חדרית וכשל כלייתי. המחקר צפוי להיות מושלם בדצמבר 2020.

 

עם זאת, העצה להפסקת טיפול במעכבי SGLT-2 בחולים המאושפזים עם COVID-19 התקבלה ממספר ערוצים, כולל הנחיות מטעם ה-Diabetes UK; מומחים מטעם ה-ADA וכן פאנל בינלאומי של מומחים בסוכרת.

 

מומחים אחרים סבורים כי מתן מעכבי SGLT-2 לחולים במחקר DARE-19 הינו צעד מסוכן מאחר ותרופות אלו עלולות להוביל לחמצת סוכרתית בזמן דחק עקב מחלה חדה דוגמת COVID-19. יתרה מזאת, חמצת סוכרתית מלווה במצב קרישיות-יתר, העשויה להיות מסוכנת במיוחד בחולים עם COVID-19, לאור הסיכון להפרעות קרישה עם אירועים מוחיים משנית למחלת כלי דם גדולים בחולים צעירים.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני