חדשות

האם פלזמה ממטופלים שהחלימו מ-COVID-19 אכן יעילה כנגד הזיהום הנגיפי? (Journal of Clinical Investigation)

24/05/2020

 

עשרות חוקרים בוחנים בימים אלו את פוטנציאל השימוש בפלזמה ממטופלים שהחלימו מ-COVID-19, הן כאמצעי טיפול והן כאפשרות לשמש כתחליף לחיסון, עד לפיתוח חיסון הולם.

 

אחד החוקרים המובילים מחקר להערכת פלזמה ממחלימים למניעת זיהום במטופלים בסיכון גבוה הסביר כי חלק מהרופאים, נואשים לטיפול כלשהו, ניסו טיפולים אפשריים דוגמת Hydroxychloroquine ו-Remdesivir ללא הוכחות לבטיחות או יעילות כנגד COVID-19.

 

מומחי ה-NIH הודיעו לאחרונה כי אין הוכחות ממחקרים קליניים להמלצה בעד או נגד השימוש בפלזמה ממחלימים לטיפול בזיהום הנגיפי.

 

עד כה, מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר 12 מחקרי פלזמה ובאתר clinicaltrials.gov של ה-NIH ניתן למצוא עוד עשרות מחקרים אחרים בארצות הברית ובמדינות אחרות. מרבית המחקרים הללו כוללים זרוע יחיד במטרה לקבוע אם עירוי אחד עשוי להפחית את הצורך בהנשמה או לסייע בשיפור התוצאות של חולים מונשמים.

 

העיקרון הכללי של טיפול פאסיבי בנוגדנים הוא כי מדובר בטיפול יעיל יותר כאשר ניתן באופן מניעתי, מאשר כטיפול במחלה.

 

מחקר להערכת השימוש בפלזמה ממחלימים כטיפול מונע יכלול 150 משתתפים בלבד, אשר באו במגע הדוק עם חולה COVID-19 במהלך 120 השעות הקודמות ולא הציגו תסמינים של המחלה. מספר המשתתפים קטן בהשוואה לגודל המדגם של מחקרים אחרים להערכת טיפולים אפשריים, אך קשה להשיג נתונים אודות אלפי משתתפים במחקרים להערכת תוצאות טיפול בפלזמה, חלקית מאחר וקשה לגייס תורמים. המשתתפים יקבלו פלזמה רגילה (אשר תשמש כפלסבו) או פלזמה ממחלימים. תוצא הסיום העיקרי הוא היארעות מצטברת של COVID-19 והמטופלים יהיו במעקב לאורך 90 ימים.

 

במקביל, כ-2,200 בתי חולים משתתפים בתכנית גישה מורחבת בהובלת מאיו קליניק, עם מתן עירויים לכ-9,000 מטופלים.

 

בינתיים, הצלב האדום, בתי חולים ובנקי דם עצמאיים עובדים בכדי לגייס תורמים. מנהל המזון והתרופות האמריקאי ממליץ כי התורמים יהיו כאלו עם היסטוריה של COVID-19 מוכח בבדיקה מולקולארית או בדיקת נוגדנים, ללא תסמינים במשך 14 ימים ובדיקה מולקולארית חוזרת שלילית. עוד מומלץ למדוד טיטר נוגדנים מנטרלים כנגד SARS-CoV-2, במידה והדבר זמין, עם טיטר מומלץ של לפחות 1:160.

 

עדיין קיימות שאלות רבות בנושא השימוש בפלזמה מתורמים כנגד COVID-19, כולל סוגיות הנוגעות לבטיחות ויעילות התערבות זו.

 

Journal of Clinical Investigation. Published online March 13, 2020

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני