חדשות

בדיקה חד-פעמית עשויה לסייע בניבוי הסיכון לרטינופתיה חמורה של פגות (Pediatrics) והערת עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברזילי

08/12/2021

בדיקת עיניים יחידה הובילה לזיהוי כל התינוקות אשר פיתחו בהמשך רטינופתיה חמורה של פגות ועל-כן עשויה להוביל לאבחנה מוקדמת יותר של מקרים אלו, להפחית את העיכוב באבחנה ובמתן הטיפול, לצד הפחתת בדיקות מיותרות להערכת רטינופתיה של פגות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics.

 

רטינופתיה של פגות הינה גורם מוביל לעיוורון בילדות, כך מסבירים החוקרים ברקע למחקר. בדיקות סקר וטיפול עשויות להפחית את הסיכון הנ"ל, אך אלו כרוכות בבדיקות רבות של התינוקות, כאשר רובם לא צפויים לפתח מחלה חמורה. מחקר קודם הציע כי טכנולוגיית בינה מלאכותית עשויה לסייע בזיהוי מחלה חמורה, דהיינו, כזו הדורשת טיפול, לפני אבחנה קלינית. כעת ביקשו החוקרים לבנות מודל סיכון המשלב בינה מלאכותית עם נתונים דמוגרפיים קליניים וזאת במטרה לצמצם את מספר הבדיקות, ללא פספוס מקרים של רטינופתיה הדורשים טיפול.

 

מדגם המחקר כלל 1,579 עיניים של תינוקות משמונה מרכזים בצפון אמריקה, אשר עברו בדיקות סקר שגרתיות להערכת רטינופתיה של פגות, מהם 190 מקרים של רטינופתיה של פגות הדורשת טיפול. מדד VSS (Vascular Severity Score) התבסס על הדמיות פונדוס בגיל מתוקן של 32-33 שבועות ונכלל בניתוח סטטיסטי, ביחד עם משקל הלידה וגיל ההיריון, במטרה לקבוע את התועלת של המודל.

 

מהנתונים עולה כי המודל שכלל את גיל ההיריון עם מדד VSS הדגים את התוצאות הטובות ביותר, כאשר בשתי סדרות נתונים, האחת שכללה 444 משתתפים והשנייה שכללה 132 משתתפים, המודל הדגים רגישות של 100%, עם ערך מנבא חיובי של 28.1% ו-22.6%, בהתאמה. הסגוליות של המודל עמדה על 48.9% במדגם אחד ועל 80.9% במדגם שני, עם ערך מנבא חיובי של 100%.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי הגישה המוצעת עשויה להוביל לזיהוי מוקדם יותר של היארעות רטינופתיה חמורה של פגות, עם הפחתת שיעורי אבחנה וטיפול מאוחרים לצד הפחתת מספר הבדיקות לרטינופתיה של פגות ומתח מיותר בתינוקות בסיכון נמוך.

 

Pediatrics 2021

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברנרד ברזילי:

מאז שנכנסו מצלמות הרשתית לבדיקה הרוטינית של עיני הפגים בחשד ל-ROP השתנתה הגישה הקלאסית ל-ROP. לאחרונה נתבשרנו על סיווג חדש של ROP וכעת מחקר זה מדגים כי ניתן לחזות התפתחות ROP משמעותית המצריכה טיפול באמצעות בדיקה יחידה של רשתית העין באמצעות מצלמה בשבוע מתוקן של 32-33. הערכה זו מסתמכת על בינה מלאכותית ונראה כי בעתיד תוך כדי שיפור השיטה התוצאות תהיינה מדוייקות עוד יותר. בעזרת העובדה שניתן לזהות את כל הפגים שיפתחו ROP שיזדקק לטיפול ע"י בדיקה יחידה תמנע סבל מיותר מן הפגים אשר לא זקוקים לסדרת הבדיקות וכמו כן תחסוך בכח אדם ובמשאבים נוספים.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני