מאמרי מערכת

המלצות מעודכנות (2011) של ACR (או American College of Rheumatology) לטיפול ב-Juvenile Idiopathic | סיכום והערות מאת פרופ' עוזיאל

19/05/2011

להלן הסיכום וההערות של פרופ' ספי עוזיאל:

ההמלצות שניתנו מיועדות הן לריאומטולוגים לילדים והן לריאומטולוגים למבוגרים המטפלים בילדים. הן אינן מהוות חידוש לריאומטולוג הילדים, אלא מבססות את הפרקטיקה היומית שכבר קיימת. מאחר שמחקרי תרופות כוללים רק חלק קטן מהחולים בפרקטיקה היומית העומדים במדדי ההכללה במחקר, יש חשיבות למספר הרב של תיאורי המקרה וניסיון חברי הועדה כחלק חשוב בגיבוש ההמלצות.

 

בארץ נמצאים ראומטולוגים לילדים במרבית המרכזים הרפואיים, כך שהזמינות לטיפול מיטבי על ידי מומחה לראומטולוגית ילדים בארץ גבוהה. הגישה של סיווג קבוצת טיפול המאופיינת במספר המפרקים, מידת פעילות המחלה ומידת גורמי הסיכון לפרוגנוזה רעה היא חדשנית מבחינת האלגוריתם הטיפולי. גם בילדים בדומה למבוגרים, הטיפול היום אגרסיבי יותר, וכולל שימוש מוקדם בתרופות ביולוגיות, מתוך מטרה להשיג הפוגה או מצב קרוב להפוגה עם תופעות לוואי מיקטיות.

ההמלצות לא התחשבו בשיקולים כלכליים, אולם שיקול כלכלי והנחיות סל הבריאות בארץ חשובים  בבחירת הטיפול. כמו כן חשוב כמובן לקלינאי המטפל להתחשב בהעדפת הילד ומשפחתו לגבי סוג הטיפול- הזרקה או טיפול פומי וכד'.

פיתוח תרופות ביולוגיות חדשות נמשך, וכבר כיום קיימות תרופות חדשות שלא נכללו בהמלצות בעת שנכתבו כגון נוגדי אינטרלאוקין 1 ו 6, שכולן משפרות את הטיפול והפרוגנוזה של הילדים החולים בדלקת מפרקים אידיופאטית של גיל הילדות ומבטיחות להם עתיד טוב יותר ובריא יותר.

2011 American College of Rheumatology recommendations for the treatment of juvenile idiopathic arthritis: Initiation and safety monitoring of therapeutic agents for the treatment of arthritis and systemic features. Arthritis Care & Research, Volume 63, Issue 4, pages 465–482, April 2011

 

לפניכם תמצית של המאמר המלא/ מאת ד''ר אולה קרסיק

חשוב לציין כי המלצות ה-ACR נכתבו על מנת לספק הנחיה כללית לטיפול, ויש להתייחס אליהן כך במהלך בניית טיפול פרטני לכל מטופל ומטופל.

הקדמה

מחלת JIA (או juvenile idiopathic arthritis) מוגדרת כדלקת מפרקים מאתיולוגיה לא ברורה, אשר מתחילה לפני גיל 16 ונמשכת לפחות 6 שבועות, כאשר נשללו אבחנות אחרות. זוהי אחת המחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בגיל הילדות, עם שכיחות של 1 מתוך 1,000 ילדים. פעמים רבות המחלה נשארת גם בגיל הבוגר וגורמת לפגיעה בתפקוד לטווח הארוך.

בחיבור המלצות אלה התמקדו המחברים על תחילת טיפול וניטור בטיחות הטיפול ב-JIA , תוך התייחסות לטיפולים הכוללים NSAIDS (או non-steroidal anti-inflammatory drugs), הזרקות תוך מפרקיות של סטרואידים, DMARDs (או disease-modifying anti-rheumatic drugs) לא ביולוגיים וביולוגיים, וכן סטרואידים סיסטמיים לטיפול בביטויים הסיסטמיים של המחלה.

על מנת להקל על תהליך קבלת ההחלטות הקליניות בנוגע לטיפול, סיווגו המחברים את המחלה ל-5 קבוצות טיפוליות, ולא לפי הסיווג המקובל של ILAR (או International League of Associations for Rheumatology):

  1. סיפור של דלקת מפרקים ב-4 מפרקים או פחות בכל מהלך המחלה.
  2. סיפור של דלקת מפרקים ב-5 מפרקים או יותר לאורך מהלך המחלה.
  3. דלקת פרק sacroiliac פעילה קלינית ורדיולוגית.
  4. דלקת מפרקים סיסטמית עם תסמינים סיסטמיים פעילים (וללא דלקת מפרקים פעילה).
  5. דלקת מפרקים סיסטמית פעילה (וללא תסמינים סיסטמיים פעילים).

על מנת לכוון את הטיפול באופן הנכון ביותר, חשוב להתייחס למאפיינים של פרוגנוזה גרועה, וכן חשוב להתייחס לרמת פעילות המחלה. מאפיינים אלה משתנים לפי הקבוצות הטיפוליות, כמפורט בטבלאות הבאות:

לפירוט ולהדגמת צורות המחלה השונות לחצו כאן

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני