חדשות

פורסמו ההנחיות המעודכנות מטעם ה-ACR לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית (Arthritis Rheumatol.)

22/12/2015

מאת ד''ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת .Arthritis Rheumatol במהלך חודש אוקטובר הוצגו ההנחיות החדשות מטעם ה-ACR (American College of Rheumatology) בנושא הטיפול בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis). ההנחיות הוצגו גם בכנס ה-ACR האחרון שהתקיים בנובמבר בסן פרנסיסקו.

מטרת המומחים הייתה לפתח קווים חדשים מעודכנים, מבוססי-עדויות, לטיפול תרופתי בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית.   לצורך כך הם ערכו סקירה שיטתית לאיסוף העדויות בנוגע לתועלת והנזקים של אפשרויות הטיפול השונות והתבססו על מתודולוגיית GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation) לדירוג איכות העדויות. כמו כן, הם פרסמו את טיב ההמלצה, כאשר המלצה חזקה מעידה כי הרופאים בטוחים כי התועלת של התערבות עולה בהרבה על הנזקים (או להיפך) והמלצה מותנית מעידה על אי-ודאות בנוגע למאזן בין הנזק והתועלת של הטיפול ו/או וריאביליות משמעותית יותר בהעדפות המטופלים.

 

ההנחיות נוגעות לטיפול בתרופות ממשפחת DMARD (Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drugs), תרופות ביולוגיות, Tofacitinib (קסלג'אנז) וגלוקוקורטיקואידים בדלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם (פחות משישה חודשים) ומבוסס (שישה חודשים ומעלה). בנוסף, הן מספקות המלצות בנוגע לגישת טיפול ליעד, הפחתת מינון והפסקת טיפול תרופתי, ושימוש בתרופות ביולוגיות ו-DMARD בחולים עם צהבת נגיפית, אי-ספיקת לב, מחלות ממאירות וזיהומים חמורים.

 

בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית מבוססת (Established Rheumatoid Arthritis , ההגדרה הרלבנטית למטופלים בארץ המועמדים לטיפול ביולוגי), שלא קיבלו טיפול בתרופות ממשפחת DMARD, מומלץ כקו טיפולי ראשון על טיפול ב-DMARD, כאשר במידה ותחת טיפול המחלה עדיין פעילה בדרגה בינונית או גבוהה, ההמלצה לקו שני היא לאחת מהאפשרויות הבאות: שילוב של DMARD; טיפול ביולוגי (בקומבינציה עם MTX או כמונותראפיה) – ניתן לשקול שימוש בגלוקוקורטיקואידים לתקופה קצרה (פחות מ-3 חודשים) במקרה של התלקחויות , או Tofacitinib (בקומבינציה עם MTX או כמונותראפיה).

 

ההנחיות מתייחסות גם לנושא מתן חיסונים לחולים המתחילים/מקבלים טיפול בתרופות ממשפחת DMARD או תרופות ביולוגיות, בדיקות סקר לשחפת בחולים המתחילים/מקבלים טיפול בתרופות ביולוגיות או Tofacitinib וניטור מעבדתי בחולים תחת טיפול בתרופות ממשפחת DMARD. סה"כ הקווים המנחים כוללים 74 המלצות, מתוכן 23% המלצות חזקות ו-77% המלצות מותנות.

 

הקווים המנחים הללו צריכים לשמש ככלי לרופאים ולמטופלים בבחירת הטיפול התרופתי במצבים הנפוצים. המלצות אלו אינן המלצות מרשם וההחלטות בנוגע לטיפול יתקבלו לאחר דיון בין הרופא והמטופל במסגרת תהליך קבלת החלטות משותף, בו יילקחו בחשבון העדפות וערכי המטופל, כמו גם מחלות הרקע מהן סובל.

 

Arthritis Rheumatol. 2015 Nov 6. doi: 10.1002/art.39480.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני