חדשות

דיאטה טבעונית מפחיתה כאב ונפיחות מפרקים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (American Journal of Lifestyle Medicine)

18/04/2022

 

במבוגרים עם דלקת מפרקים שגרונית שאימצו דיאטה טבעונית תועד שיפור בכאב מפרקי, לצד ירידה ברמות כולסטרול ובמשקל הגוף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת American Journal of Lifestyle Medicine.

 

החוקרים כותבים כי מאחר ודלקת מפרקים שגרונית הינה מחלה אוטואימונית, סביר כי אחד מהאנטיגנים במזון מעודד תהליכים דלקתיים. דיאטה טבעונית אינה כוללת חלבונים אנטיגנים המצויים במוצרי חלב, ביצים ובשר.

 

במחקר האקראי בחנו החוקרים את הנתונים ב-44 מבוגרים (גיל ממוצע של 57 שנים) עם אבחנה קודמת של דלקת מפרקים שגרונית. נבין אלו, 32 השלימו את המחקר, כולן היו נשים.

 

מחצית מהמשתתפים הוקצו לדיאטה טבעונית למשך ארבעה שבועות, עם הסרת מוצרי מזון אחרים, דוגמת דגנים המכילים גלוטן, מוצרי סויה, תפוחי אדמה, שוקולד ומוצרי מזון נוספים, למשך שלושה שבועות נוספים. המזון שהוסר מהתפריט הוחזר אחד-אחד כל יומיים לאורך תקופה של 9 שבועות. במהלך ההקפדה על דיאטה טבעונית המשתתפים הוזמנו להשתתף בקבוצת תמיכה תזונתית בת שעה אחת. המחצית השניה של המשתתפים הורשו לאכול כאוות רצונם, עם תוסף פלסבו יומי. לאחר ארבעה שבועות הפסקה, המשתתפים בכל קבוצה חצו לקבוצה השנייה למשך 16 שבועות נוספים.

 

המשתתפים רכשו והכינו את המזון שלהם בעצמם, ללא הגבלה קלורית. החוקרים התבססו על מדד DAS-28 (Disease Activity Score-28) ומדד VAS (Visual Analog Scale) להערכת כאב ונפיחות מפרקים.

 

החוקרים מדווחים כי חלה הקלה בכאב מפרקי מ-4.2 ל-2.5 נקודות לפי סולם DAS-28 במהלך שלב ההתערבות התזונתית של המחקר, בהשוואה לירידה מ-3.2 ל-2.9 נקודות במדד DAS-28 במהלך שלב הפלסבו. כמו כן, המספר הממוצע של מפרקים נפוחים ירד מ-7 ל-3.3  (P=0.03) בשלב ההתערבות, בהשוואה לעליה מ-4.7 חל-5.0 בשלב הפלסבו. בנשים שהשלימו את המחקר תועד שיפור במדדי VAS במהלך שלב השינוי התזונתי לעומת שלב הפלסבו.

 

בסיכומו של דבר, המשתתפים ירדו 6.5 ק"ג כאשר הקפידו על הרגלי התזונה ועלו 0.8 ק"ג במהלך שלב הפלסבו. עוד נרשמה ירידה בריכוזי LDL כאשר הקפידו על דיאטה טבעונית.

 

החוקרים מסכמים וכותבים דיאטה טבעונית עשויה לשמש להקלה על כאבי מפרקים עבור מיליוני חולים הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית. יתרה מזאת, כל תופעות הלוואי, כולל ירידה במשקל והפחתת רמות כולסטרול בדם, הן בעלות השפעה חיובית באוכלוסיית חולים זו.

 

American Journal of Lifestyle Medicine 2022

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני