חדשות

התועלת של טיפול פומי בוויטמין D על טיפול תוך-אפי בסטרואידים כנגד נזלת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma and Immunology.)

19/03/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

הוספת טיפול פומי בתוספי וויטמין D לטיפול תוך-אפי בסטרואידים עשוי להביא לשיפור בתסמינים של נזלת אלרגית עונתית מעבר לזו הנצפית עם טיפול בסטרואידים בלבד בחולים ללא חסר וויטמין D, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו בכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma and Immunology.

 

במחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, נכללו חולים בגילאי 18-45 שנים עם נזלת אלרגית עונתית, שטופלו ב-Fluticasone Propionate במינון 200 מיקרוגרם ליום, והם חולקו באקראי לטיפול בוויטמין D במינון 4000 IU ליום למשך שבועיים (17 חולים ) או פלסבו (18 חולים).

 

כל המשתתפים במחקר סבלו מנזלת אלרגית עונתית במשך לפחות שנתיים, עם תבחינים עוריים חיוביים לעץ, דשא ו/או אמברוסיה.

 

בתחילת המחקר, רמות 25-Hydroxyvitamin D היו בטווח התקין והיו דומות בקבוצת ההתערבות ובקבוצת הפלסבו (29.6 לעומת 29.4 ננוגרם לד"ל). לאחר שבועיים, הרמות בקבוצת המטופלים בוויטמין D עלו משמעותית מתחילת המחקר עד ל-37.2 ננוגרם לד"ל (p=0.001); בקבוצת הפלסבו לעומת זאת לא נרשמה עליה.

 

קיימת שונות בהגדרת רמות הולמות של הוויטמין. מרבית ההמלצות הן לרמות הנעות סביב 30 ננוגרם לד"ל.

 

על-פי הדיווח העצמי אודות תסמינים נזאליים, כולל התעטשויות, גודש של האף ונזלת, משתתפים בשתי הקבוצות ציינו שיפור מובהק בתסמינים במהלך היום, בהשוואה למצב בתחילת המחקר. עם זאת, משתתפים בקבוצת ההתערבות ציינו ירידה במדד התסמינים של 6.9 נקודות מתחילת המחקר, ירידה שהייתה מובהקת סטטיסטית ועדיפה על ירידה של 3.7 נקודות בקבוצת הפלסבו (p=0.04).

 

הוספת טיפול פומי בוויטמין D הביאה לירידה נוספת של כ-50%. מדובר בהיקף מרשים, ובמידה ומחקרים נוספים יאשרו את הממצאים, אזי מדובר בממצאים מדהימים.

 

החוקרים לא התייחסו בהצגתם לתסמינים הליליים, שכן הממצאים לא היו משמעותיים. כתוצאה מכך, ההקלה בתסמינים במהלך 24 שעות לא הייתה שונה באופן מובהק סטטיסטית בין קבוצת ההתערבות וקבוצת הביקורת (11.3 לעומת 7.6 נקודות, p=0.09). בדומה, למרות שתואר שיפור מובהק סטטיסטית באיכות החיים בשתי הקבוצות, לא נרשם הבדל מובהק סטטיסטית בין שתי הקבוצות (2.5 לעומת 2.0 נקודות).

 

מומחים בתחום הדגישו כי יש להתייחס בזהירות לממצאים, שכן מדובר במחקר פיילוט קטן. דרושים מחקרים נוספים בנושא, בטרם ניתן יהיה להוסיף וויטמין D לטיפול בסטרואידים.

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma and Immunology

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני