חדשות

דלקת אף מוגלתית חולפת לעיתים קרובות ללא אנטיביוטיקה (מתוך BMJ)

29/07/2006

ממחקר מטה-אנליזיס שנערך לאחרונה עולה כי אנטיביוטיקה עשוייה להועיל בטיפול בדלקת אף מוגלתית (purulent rhinitis) חריפה אולם היא עשוייה גם להזיק. מרבית המטופלים ישתפרו ללא אנטיביוטיקה, עובדה התומכת בהנחיות המסתמכות על תחילת טיפול ללא אנטיביוטיקה. המחקר פורסם במהדורה האלקטרונית של כתב העת הבריטי לרפואה (BMJ - The British Medical Journal).

 

החוקרים ציינו כי מרבית ההנחיות (guidelines) ממליצות שלא להשתמש באנטיביוטיקה עבור מצב זה, ומצטטות מחקר בנושא שבדק ולא מצא אף עדות לכך שאניטביוטיקה מפחיתה את משך המחלה בדלקת אף מוגלתית חריפה. ואולם, הוסיפו החוקרים, מחקר גדול יותר שנערך לאחרונה דיווח שטיפול באמוקסיצילין (MOXYPEN) מפחית את משך המחלה בדלקת אף מוגלתית, למרות שלא נמצא הבדל משמעותי בין הקבוצות במונחים של שיפור כללי של התסמינים. לדברי החוקרים, קיימת דאגה בנוגע לשימוש יתר באנטיביוטיקה הגורם לעמידות חיידקים.

 

החוקרים חיפשו שיטתית מחקרים בנוגע ליעילות ולנזקים של שימוש באנטיביוטיקה לטיפול בדלקת אף מוגלתית חריפה. לאחר מכן, החוקרים ערכו בחינה ומטה-אנליזיס של מידע ממחקרים כפולי סמיות, אקראיים ובבקרת פלצבו שהשוו טיפול באנטיביוטיקה לפלצבו במטופלים עם דלקת אף מוגלתית חריפה שנמשכה פחות מ-10 ימים.

 

מתוך 7 מחקרים שנמצאו, 4 תרמו מידע בנוגע לתועלת של טיפול אנטיביוטי ו-4 תרמו מידע בנוגע לנזקים של טיפול כזה. מניתוח התוצאות עולה כי לאחר 5 עד 8 ימים, הסיכון היחסי המצורף (pooled relative risk) של תועלת מטיפול אנטיביוטי לדלקת אף מוגלתית מתמשכת היה 1.18. כאשר הסיכון היחסי המצורף חל על הטווח של control event rates, המספר הנדרש הטיפולי (numbers needed to treat) נע מ-7 ל-15.

 

הסיכון היחסי לתופעות לוואי עם אנטיביוטיקה היה 1.46, והמספר הנדרש לגרימת נזק (numbers needed to harm) עבור מגוון תופעות לוואי נע מ-12 ל-78. נזקים שיוחסו לאנטיביוטיקה היו בעיקר הקאות, שלשול וכאב בטן, אולם היו גם דיווחים על פריחות והיפר-ראקטיביות. לא דווח על נזקים משמעותיים בקבוצות הפלצבו.

 

החוקרים ציינו כי אנטיביוטיקה ככל הנראה יעילה לטיפול בדלקת אף מוגלתית חריפה. הם הוסיפו כי אנטיביוטיקה יכולה לגרום נזק, לרוב בצורת השפעות על מערכת העיכול, וכי מרבית המטופלים משתפרים ללא אנטיביוטיקה, עובדה התומכת בהנחייה הנוכחית לפיה הקו הטיפולי הראשון אינו צריך לכלול אנטיביוטיקה.

 

מגבלות המחקר כללו את האפשרות להחמצת חלק מהמאמרים הרלבנטיים מכיוון שמונחים שונים נמצאים בשימוש לדלקת אף מוגלתית חריפה, הטיית פרסום, ושימוש בסוגים שונים של אנטיביוטיקה במחקרים שונים.

 

החוקרים סיכמו באומרם כי כדאי שהטיפול ההתחלתי יהיה ללא אנטיביוטיקה, או המתנה דרוכה (watchful waiting), ושהשימוש באנטיביוטיקה יוגבל למקרים של הימשכות התסמינים לתקופה ארוכה מספיק בכדי להדאיג את הרופא או את המטופל.

 

במקרה כזה, ציינו החוקרים, ניתן לשקול טיפול אנטיביוטי, בהתייחס לכך שהנזקים היו בדרך כלל תופעות לוואי של מערכת העיכול ולכך שמטופלים מסוימים עשויים להיות מודעים ליכולתם לשאת אנטיביוטיקות מסויימות.

 

החוקרים הדגישו כי הממצאים עקביים עם הסקירה שנעשתה בנוגע לשימוש באנטיביוטיקה בדלקת אף מוגלתית כרונית, וכי לתחושתם אין צורך בעריכת מחקרים אקראיים מבוקרים נוספים בנושא.

 

 

לידיעה המלאה ממדסקייפ

 

 

BMJ. Published online July 21, 2006.    

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני