חדשות

השלכות נפשיות על משפחות חולי קורונה נפוצות יותר בהשוואה למשפחות חולים אחרים בטיפול נמרץ (JAMA)

26/02/2022

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב- JAMAהראה כי מגפת קורונה השפיעה באופן משמעותי על הבריאות הנפשית של בני משפחה של חולים עם COVID-19. בני המשפחה של חולים ביחידה לטיפול נמרץ עם תסמונת מצוקה נשימתית חריפה (ARDS) הייתה שכיחות גבוהה יותר משמעותית של תסמינים הקשורים ל-PTSD, 90 ימים לאחר השחרור, בהשוואה לבני גילם שהיו קשורים לחולי טיפול נמרץ ללא ARDS הקשורה ל-COVID. כמו כן, הייתה להם שכיחות גבוהה יותר של תסמיני דיכאון וחרדה. התוצאות ממחישות כיצד הבריאות הנפשית של משפחות הושפעה לרעה עקב אמצעי בידוד קפדניים שננקטו בשיאה של מגיפת קורונה, אמר המחבר הראשי.

המחקר כלל בני משפחה בוגרים של מטופלים שאושפזו עם ARDS ב-23 מחלקות טיפול נמרץ מינואר עד אוקטובר 2020. לחולים היה PaO2/FiO2 של פחות מ-300, והצללות דו צדדיות בצילום חזה שלא הוסברו על ידי אי ספיקת לב או עומס נוזלים. שני פסיכולוגים קליניים שעברו הכשרה ראיינו בני משפחה ומטופלים בטלפון בחציון של 112 ימים לאחר השחרור מטיפול נמרץ. במהלך הראיון, המשתתפים השלימו את מבחן השפעת אירועים מתוקן (IES-R) ואת מבחן החרדה והדיכאון בבית החולים (HADS). ציון IES-R נע בין 0 (הטוב ביותר) ל-88 (הגרוע ביותר) כאשר ציון של יותר מ-22 מעיד על נוכחות של תסמינים הקשורים ל-PTSD. במבחן HADS ציון של 7 ומעלה בסולם של 21 נקודות מצביע על סימפטומים של חרדה או דיכאון. בני משפחה דירגו גם תמיכה חברתית בסולם מ-0 (מוגבל ביותר) עד 10 (יעיל ביותר). תמיכה חברתית היא התפיסה הסובייקטיבית של המידה שבה חברים, מומחים לבריאות הנפש ואחרים זמינים ועוזרים. החוקרים חילקו את החולים לשתי קבוצות בהתאם לשאלה אם הגורם ל-ARDS היה COVID-19 או לא. גורמים אחרים מלבד COVID-19 כללו בעיקר דלקת ריאות ושפעת שנרכשו בקהילה. התוצא העיקרי היה שכיחות תסמינים הקשורים ל-PTSD בקרב בני משפחה, ותוצאים משניים היו שכיחות חרדה ודיכאון. הניתוח כלל 303 בני משפחה של חולים עם COVID-19 ARDS ו-214 בני משפחה של חולים ללא COVID-19 ARDS.

התוצאות הראו כי תסמיני PTSD היו שכיחים יותר באופן מובהק בקרב בני משפחה של חולים עם מאשר ללא COVID (35% לעומת 19%; P < .001). תסמיני חרדה היו גם שכיחים יותר באופן מובהק בקבוצת ה-COVID (41% לעומת 34%; P = .05), וכך גם תסמיני דיכאון (31% לעומת 18%; P < .001). כ-26% מקרובי המשפחה המאושפזים נפטרו. תסמיני PTSD היו שכיחים יותר גם בקרב בני משפחה שכולים של חולים שמתו מ-COVID מאשר בקרב חולים ללא COVID (63% לעומת 39%;  P = .008).

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני