חדשות

החיסון כנגד HPV מגן מפני סרטן הלדן והעריה (מתוך Lancet)

20/05/2007

תוצאות מחקר חדש מציעות, כי החיסון כנגד human papillomavirus (HPV) יכול להגן מפני סרטן הלדן והעריה. נתונים אלה הגיעו מעט לאחר מחקרים אחרים, שפורסמו לאחרונה, ואישרו את יעילות החיסון בהגנה מפני סרטן צוואר הרחם ומפני מחלה אנוגניטלית.

 

המחקר הנוכחי, שפורסם בגיליון מאי של ה-Lancet, מראה כי מתן פרופילקטי של החיסון הינו יעיל במניעת נגעים בלדן ובעריה, הקשורים בזנים 16 או 18 של נגיף ה-HPV.

 

לדברי החוקרים, סרטן העריה הינו נדיר, אך היארעותו נמצאת בעלייה, ואין תוכנית סקירה עבורו. הם מציינים, כי השיעורים עולים בעיקר בנשים צעירות, בהן הגידול קשור לרוב ב-HPV, וכי עפ"י תוצאות המחקר ניתן למנוע עד 90% מסרטן העריה באמצעות החיסון.

 

במחקרם, בחנו החוקרים נתונים משלושה מחקרים אקראיים אודות 18,174 נשים בגילאי 16-26 ב-24 מדינות ברחבי אירופה, אסיה ואמריקה. המשתתפות חולקו באקראי לקבלת החיסון או פלצבו והיו במעקב של שלוש שנים בממוצע. החוקרים ביצעו אנליזה משולבת של שלושת המחקרים במטרה להעריך את השפעת החיסון על שיעור הנגעים מסוג high-grade  בלדן ובעריה, הקשורים ל-HPV מסוג 16 או 18. בנוסף, הם העריכו את ההשפעה הכוללת של החיסון על נגעים אלו במקרים בהם זוהה המטען הגנטי של הנגיף בנגעים ובאלה שלא.

 

נמצא, כי החיסון היה יעיל ב-100% במניעת גידול תוך אפיתליאלי בעריה בדרגה 2-3 (vulval intraepithelial neoplasia- VIN2-3) ובלדן (vaginal intraepithelial neoplasia- VaIN2-3), הקשורים בזנים 16 ו-18 של נגיף ה-HPV בנשים ללא חשיפה קודמת לזנים אלה, ושנותרו "נקיות" עד להשלמת תכנית החיסון. בנוסף, החיסון נמצא יעיל ב-97% במניעת VIN2-3 ו- VaIN2-3 הקשורים ב- HPV16ו- HPV18בנשים שהיו ללא חשיפה בזמן החיסון הראשון.

 

עפ"י הדיווח, יעילות החיסון הייתה נמוכה יותר בקרב נשים שהיו עשויות להיחשף קודם לכן ל- HPV16 או  HPV18, או שהיו עם מחלה הקשורה ב-HPV בלדן או בעריה בטרם החיסון. נמצא, כי יעילות החיסון כנגד VIN2-3 או  VaIN2-3הקשורים באחד משני זני ה-HPV הייתה 71%. בנוסף, דווחה יעילות של 49% כנגד כל הנגעים מסוג  VIN2-3 או  VaIN2-3עם או ללא זיהוי  DNA נגיפי בנגעים.

 

החוקרים מציינים, כי סרטן העריה הוא מחלה נדירה, וכי טיפול במחלה עשוי להשפיע משמעותית על איכות החיים, על הדימוי העצמי, ועל התפקוד המיני. לדבריהם, טיפול הבחירה הינו ניתוח, העשוי לערב הרס של הרקמה הרגישה. גבולות הולמים הם לעיתים בלתי אפשריים להשגה ועלולים להטיל מומים משמעותיים.

 

לדברי החוקרים, VIN הוא בעל פוטנציאל חודרני ושיעור הישנות גבוהים. הנשים מתמודדות עם סיכון משמעותי לפתח סרטן עריה חודרני, גם לאחר קבלת טיפול.

 

לדבריהם, ההיארעות האמיתית של VaIN אינו ידוע, אך השיעורים של קרצינומה ממוקמת בעריה עלו ביותר מ-400% בארה"ב בין השנים 1973 ו-2000. במהלך אותה תקופה, ונראים קשורים בעיקר ל- HPV16ו-  HPV18.

 

החוקרים מציינים, כי יותר מקרי high-grade של מחלה בעריה נצפו במחקר, מאחר ויותר נשים עברו ביופסיה. העובדה שהחוקרים נדרשו לכלול 18,000 שנות אדם על מנת להראות 80 מקרי VIN2-3, מראה לדבריהם, כי השכיחות קטנה למדי.

 

משך ההגנה מהחיסון טרם ידוע, אך מתוכנן מעקב ארוך טווח בצפון אירופה, שם נשים יהיו במעקב למשך 10 שנים לפחות.

 

החיסון כנגד HPV יעיל אך עדיין שנוי במחלוקת

 

החיסון אושר לשימוש בארה"ב ביוני 2006. הנתונים הקליניים שפורסמו מראים כי החיסון יעיל, אך המוצר הפך שנוי במחלוקת. אחת הנקודות החשובות בויכוח התמקדה בכך שארה"ב מעוניינת להפוך את החיסון למנדטורי עבור בנות בגיל העשרה, מאחר והינו יעיל רק כאשר ניתן לאישה שלא נדבקה ב-HPV.

 

קבוצות שמרניות רבות מתנגדות להפיכת החיסון למנדטורי, הן חוששות כי הדבר יראה יחס סלחני כלפי התנהגות מינית מופקרת. במבט מדעי יותר, מומחים רבים מציינים כי החיסונים החדשים נפסלים בהדרגה, וכי שימוש מנדטורי יאושר רק לאחר מספר שנות ניסיון, שידגימו כי המוצרים החדשים בטוחים ויעילים.

 

אחרים מציינים, כי ההימצאות הכוללת של זני HPV הקשורים בסרטן צוואר הרחם הינה נמוכה יחסית בארה"ב, וכי HPV אינה מחלה מדבקת כמו חצבת או שפעת, ונרכשת רק ע"י מגע מיני. לכן, הילדים אינם יכולים להדביק אחד את השני. בנוסף, החיסון יקר, וניסיונות יצרן החיסון להפוך אותו למנדטורי מגבירים אף הם את המחלוקת.

 

לדברי החוקרים, השפעת החיסון אינה תלויה בפעילות מינית. מה שחשוב זה האם האישה כבר נדבקה בנגיף ה-HPV מזני 6, 11, 16 או 18 בזמן החיסון הראשון. החיסון יעיל מאוד עבור כל אישה, כל זמן שהאישה לא נדבקה בזני הנגיף הללו בזמן החיסון הראשון.

 

 

Lancet. 2007;369:1693-1702

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני