חדשות

המלצות לסיקור וטיפול ב-STI במהלך ההיריון (מתוך Am Fam Physician)

29/07/2007

סקירה חדשה, שפורסמה במהדורת יולי של American Family Physician, הציגה המלצות לסיקור וטיפול בזיהומים המועברים בצורה מינית (STI) במהלך ההיריון.

 

זיהומים במהלך ההיריון משפיעים על האם ולעיתים קרובות גם על העובר בתוך הרחם או בזמן הלידה. זיהומים רבים נקשרו בעבר לעלייה בסיכונים ללידה טרם המועד, לידה של תינוק במשקל נמוך ועם תחלואה ותמותה.

 

ה-CDC (Centers for Disease Control and Prevention) פרסם המלצות לטיפול ב-STI במהלך ההיריון ולסיקור של STI בביקור הפרה נטלי הראשון ושוב בשליש השלישי עבור אימהות הנמצאות בסיכון גבוה. כל הנשים ההרות צריכות לעבור סיקור ל-HIV מוקדם ככל האפשר היות וטיפול אנטי רטרו-ויראלי פעיל יכול להוריד את שיעורי ההדבקה של העובר.

 

בנוסף, ה-CDC ממליץ עבור כל הנשים לעבור סיקור לקלמידיה בהתחלת הטיפול הפרה נטלי ובשליש השלישי עבור נשים הצעירות מגיל 25 או בעלות סיכון גבוה מסיבות אחרות. טיפול הבחירה בזיהום בכלמידיה במהלך ההיריון הוא azithromycin והוא בטוח בנשים הרות.

 

הסיקור לגונוריאה מומלץ מוקדם במהלך ההיריון לנשים החיות באזורים בעלי שכיחות גבוהה של הזיהום או שנמצאות בסיכון גבוה מסיבות אחרות. עבור נשים, שממשיכות להיות בסיכון גבוה, הסיקור לגונוריאה גם מומלץ בשליש השלישי. ההמלצות הטיפוליות בגונוריאה כוללות ceftriaxone במינון של 125 mg לתוך השריר או cefixime במינון של 400 mg PO.

 

בביקור הפרה נטלי הראשון, נשים צריכות להיבדק עבור נוכחות של אנטיגן של הפטיטיס B (HBsAg) וסרולוגיה של סיפיליס. הטיפול בסיפיליס הוא benzathine penicillin G.

 

עבור זיהום גניטלי בהרפס סימפלקס (HSV), הסיקור המומלץ כולל לקיחת היסטוריה וחיפוש אחר לזיות, כאשר סרולוגיה רוטינית אינה מומלצת. ניתן לאבחן מקרים חדשים של HSV באמצעות תרבית של לזיות פעילות או בדיקת PCR. הטיפול ב-HSV הינו בעזרת חומר אנטי ויראלי אוראלי כגון acyclovir ו-valacyclovir, שאפשר לקחת אותם במהלך ההיריון. בנשים הנמצאות בסיכון ללזיות פעילות, טיפול מדכא בתחילת שבוע 36 של ההיריון יוריד את דרגת השלת הווירוס במהלך הלידה.

 

המחקרים, שבוצעו עד היום, מציעים שטיפול בטריכומוניאזיס או בוגינוזיס בקטריאלי לא משפר את תוצאות ההיריון. על כן סיקור עבור מצבים אלה אינו מומלץ בנשים א-סימפטומטיות.

 

להלן המלצות קליניות ספציפיות והעדות התומכת בכל המלצה :

1)      Azithromycin הוא טיפול יעיל בכלמידיה במהלך ההיריון (רמת עדות B). עד היום לא בוצעו מחקרי בטיחות ארוכי טווח.

2)      Ceftriaxone תוך שרירי ו-cefixime אוראלי דומים ביעילותם בטיפול בגונוריאה במהלך ההיריון (רמת עדות B). למרות שגם spectinomycin יעיל, כואב להשתמש בו והוא אינו זמין בארצות הברית.

3)      בנשים, שידועות כבעלות זיהום ב-HSV, התחלת טיפול ב-acyclovir או ב-valacyclovir בתחילת שבוע 36 של ההיריון מוריד את ההישנות של לזיות HSV גניטליות ואת מספר הלידות הקיסריות עקב הזיהום (רמת עדות A). סיקור סרולוגי אינו מומלץ.

4)      למניעת סיפיליס בתינוק, מומלץ על טיפול בפניצילין, שיעיל בתנאי שהזיהום באם מאובחן ומטופל מוקדם (רמת עדות A). לכן יש לבצע סיקור בביקור הראשון.

 

להלן ההמלצות הטיפוליות ב-STI במהלך ההיריון :

1)      וגינוזיס בקטריאלי – metronidazole 500 mg אוראלית פעמיים ביום לשבוע.

2)      כלמידיה – azithromycin 1 g אוראלית או amoxicillin 500 mg אוראלית 3 פעמים ביום לשבוע.

3)      גונוריאה – ceftriaxone 125 mg לתוך השריר או cefixime 400 mg אוראלית.

4)      HIV- טיפול אנטי רטרוויארלי.

5)      אפיזודה ראשונה של HSV סוג 2 – acyclovir 400 mg אוראלית 3 פעמים ביום או 200 mg אוראלית 5 פעמים ביום ל-7-10 ימים או valacyclovir 1 g אוראלית פעמיים ביום ל-7-10 ימים.

6)      HSV חוזר – acyclovir 400 mg פעמיים ביום או valacyclovir 500 mg אוראלית פעם ביום.

7)      סיפיליס ראשוני  benzathine penicillin G 2.4 מיליון יחידות לתוך השריר.

8)      סרולוגיה חיובית לסיפיליס בנשים א-תסמיניות – 3 מנות בהפרש של שבוע (עבור נשים האלרגיות לפניצילין מומלץ על דה-סנסיטיזציה).

9)      טריכומוניאזיס – מנה יחידה של metronidazole 2 g אוראלית.

 

Am Fam Physician. 2007;76:265-270, 272

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני