חדשות

האם חומרי סיכה מסוימים המשמשים ליחסי מין קשורים בסיכון מוגבר להתפתחות זיבה וכלמידיה? (מתוך כנס International Microbicides Conference)

31/05/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

משני מחקרים חדשים אשר הוצגו בכנס ה-International Microbicides Conference השנתי עולה כי חומרי סיכה מסוימים המשמשים ליחסי מין עלולים לגרום לנזק לרקמות פי הטבעת והנרתיק, ולפיכך להגביר את הפגיעות למספר מחלות זיהומיות המועברות במין (Sexually transmitted infections, STI's) לרבות זיבה וכלמידיה.

 

החוקרים העומדים מאחורי המחקר הראשון מציינים כי החשש שמא חומרי סיכה המשמשים למין עלולים להגביר את הסיכון להידבקות ב-HIV הוביל לעריכת המחקר אשר מתמקד לא רק באלו המכילים Nonoxynol-9 כי אם גם טווח רחב יותר של מוצרים.

 

החוקרים בחנו שישה חומרי סיכה הנמכרים ללא מרשם באמצעות אותם הכלים בהם נבדקים תכשירים מיקרוביצידיים. סקר מקוון שנערך בידי ה-International Rectal Microbicides Advocates (IRMA) סייע לזיהוי המוצרים הנפוצים ביותר בשימוש מבין 150 סוגים שונים של חומרי סיכה הקיימים בשוק. החוקרים מציינים כי נעשה שימוש בפורמולה הבסיסית של כל מוצר שנבדק.

 

לדברי החוקרים, נמצא כי מוצרי ג'ל שהיו היפראוסמולריים (ובהם התכשירים Astroglide, Elbow Grease, ID Glide ו-K-Y Jelly) גורמים למעשה לנזק לאפיתל פי הטבעת והנרתיק. לעומתם, התכשיר היחיד שנבדק ואיננו היפראוסמולרי (PRé) ואשר אינו מכיל מלחים, וזה המבוסס על סיליקון (Wet Platinum) לא הראו כל נזק.

 

החוקרים מציינים כי לא נצפה נזק ל-Lamina propria, אותה מצמצמים תכשירי Nonoxynol-9 בדרך כלל בכ-60-70% ולא נצפתה ירידה בחיוניות הרקמות. עם זאת, הם מזכירים כי מעבדתם אינה מסוגלת למדוד דלקת, אשר במקרה של Nonoxynol-9 מושכת אליה תאי CD4+ שהינם היעד העיקרי של זיהום HIV. החוקרים משערים כי הנזק שנוצר מגביר את פגיעות המטופל לזיהום בעקבות שבירת מחסום האפיתל.

 

תמיכה אפידמיולוגית להשערתם זו מגיעה ממחקר נוסף, שנערך בידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, ובו נכללו 879 גברים ונשים מאזור לוס-אנג'לס ובולטימור, מרילנד.

 

החוקרים מדווחים כי מבין נבדקים אלו, 229 גברים דיווחו על יחסי מין אנאליים סבילים (Receptive anal intercourse, RAI) בחודש החולף, ו-192 נשים דיווחו על קיום יחסי מין אלו בשנה החולפת. לדבריהם, היה זמין עבורם מידע משאלונים עצמיים ממוחשבים של 302 נבדקים, אשר נתבקשו להשיב בהם על שאלות אודות התנהגות מינית. כמו כן, היו זמינים עבורם נתונים ביחס לבדיקות רקטליות לכלמידיה וזיבה. הם מציינים כי תת-קבוצה זו של נבדקים הראתה מאפיינים בסיסיים דומים לאלו של העוקבה הכללית.

 

הנבדקים דיווחו על שימוש במגוון מוצרי סיכה, ולעיתים בשילוב של כמה מהם יחד. מבין אלו, 76% דיווחו על שימוש במוצרים מבוססי-מים, 28% נעזרו במוצרים מבוססי-סיליקון ו-17% במוצרים מבוססי-שמן (Crisco). לא נרשמו הבדלים מובהקים בין המאפיינים הדמוגרפיים של הקבוצות השונות.

 

החוקרים מוסיפים כי מחלות זיהומיות אנאליות המועברות במין היו קיימות ב-25 מבין 302 (9%) הנבדקים האמורים. גברים ונשים שדיווחו על שימוש בחומרי סיכה בעת קיום יחסי המין האנאליים הסבילים הרסצנטיים ביותר היו בעלי סיכון מוגבר פי שתיים כמעט לסבול מכלמידיה או מזיבה בהשוואה לאלו שלא דיווחו על שימוש כזה (68% לעומת 32%; OR, 3.14; p=0.02).

 

באשר לסיבה לכך שנבחרו דווקא שתי מחלות אלו להיבדק במחקר זה, מסבירים החוקרים כי שתיהן מחלות זיהומיות חיידקיות שנוטות להיות חולפות ולהעיד בבדיקותיהן על קיומו של זיהום ב-1-3 החודשים שקדמו לביצוען. היארעותן עומדת לדבריהם על כ-1.5% בשנה.

 

החוקרים מסכמים כי מממצאיהם אלו מעידים על כך שהשימוש במוצרי סיכה אנאליים מסוימים עלול להגביר את הסיכון ל-STI's, ומזכירים כי המדגם לא היה גדול דיו על מנת לאתר הבדלים בין סוגי המוצרים השונים שנבחנו.

 

לטענת יו"ר ארגון IRMA, יש לנקוט במידה של זהירות בעת פירוש תוצאות אלו עד אשר יתקבלו ממצאים מחקריים סופיים יותר. לדבריו, יחסי מין אנאליים ללא שימוש בקונדום או במוצרי סיכה עלולים להביא לעוגמת נפש ולנזק לרקמות מוקוזליות עדינות העשוי להיות רב אף יותר מזה שייגרם בעקבות השימוש בחומר סיכה. הוא מוסיף כי על אף שחומרי סיכה מסוימים עדיפים ככל הנראה על אחרים, יתכן ושימוש בחומר סיכה כלשהו עדיף על פני יחסי מין 'יבשים' כדבריו ללא מוצר סיכה כלל.

 

החוקרים מציעים כי יתכן וכדאי יהיה לצרכנים לבחון את התווית של מוצרי הסיכה שרוכשים על מנת לבדוק אם המדובר בחומר איזוטוני או איזואוסמולרי, או כזה המבוסס על סיליקון ומתאים לשימוש יחד עם קונדום.

 

לבסוף, הם מציינים כי מצאו שדגימות רקמה מפי הטבעת ומהנרתיק, לעיתים מאותה הנבדקת, הגיבו באופן דומה למגוון הבדיקות ותבחיני חומרי הסיכה. ממצא זה מצביע לטענתם על כך שמוצר שבטוח לשימוש בנרתיק עשוי להיות בטוח לשימוש גם באזור פי הטבעת.

 

מתוך כנס ה-International Microbicides Conference השנתי, שנערך במאי 2010 בפיצבורג, פנסילבניה.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני