חדשות

ניטור והערכה של סימפטומים של פסיכוזה באמצעות אפליקציה בטלפון החכם (BMC Psychiatry)

11/03/2013

מאת מערכת אי-מד

 

ראיון אבחנה להפרעת פסיכוזה, באמצעות Semi-structured interview scales , מהווה את סטנדרט הזהב להערכה של סימפטומים פסיכוטיים ואחרים. עם זאת, להערכה כזו ישנן מספר מגבלות מוכרות. יתכן שדיווח בזמן אמת, על ידי המטופל באמצעות מכשירים המסוגלים לבצע הערכה, יכול להיות יעיל יותר מאשר תשאול או ראיון. ממצא כזה צריך לאשש ולאשר ולהראות שמדובר באפשרות יעילה ובטוחה. החוקרים מדווחים על מערכת לניטור והערכה של פסיכוזה בשימוש בטלפון החכם. מטרות החוקרים היתה להעריך את האמינות של התוכנה/אפליקציה דרך הקשר עם תגובות המוכרות ומקובלות בהערכה של פסיכוזה באמצעות ראיון, וכן לבחון את ההיענות לתהליך במשתתפים עם פסיכוזה בדרגות שונות.

 

44 משתתפים, הסובלים מסכיזופרניה חמורה או חוזרת (לפי ה- DSM-4) ומהפרעות נלוות, או משלב פרודרומלי של המחלה, השלימו דיווח אישי בין 14 סעיפים לגבי סימפטומים פסיכוטיים על מכשיר הטלפון החכם, בכל פעם שהתרה פסאודו אקראית הופיעה אצלם, שש פעמים ביום במשך שבוע. כמו כן נערכו ראיונות PANSS ו- CDS פנים אל פנים, לפני ואחרי תקופת הערכה שבאמצעות הטלפון הנייד, כשמבצעי ההערכות פנים אל פנים לא היו מודעים למידע שנאסף באמצעות האפליקציה.

 

היענות הוגדרה במענה מלא על לפחות 33% מכל הדיווחים האישיים במשך שבוע, והיא עמדה על 82% מהמשתתפים. ב-36 המשתתפים הללו, חמש מהסימפטומים המדווחים (דלוזיות, הזיות, חשדנות, חרדה וחוסר אונים) היו בקשר בינוני עד גבוה למדדים המדווחים בראיונות.  ארבעה מהסימפטומים שלא הראו קשר למדרגים מהראיונות היו כולם מדדים המבוססים על התנהגות נצפית.  מדדים שונים הראו אמינות מעולה במבחנים החוזרים וברגישות לשינויים.

 

החוקרים מסכמים כי ניטור אמבולטורי של סימפטומים, מספר פעמים ביום באמצעות אפליקציה בטלפון החכם היא אופציה אפשרית ואמינה להערכה של הפרעות פסיכוטיות, למטרות מחקר או אפילו ניהול קליני. עם זאת, החוקרים ממליצים על הערכת האפליקציה במחקרים קליניים לאורך טווח זמן ארוך יותר.

 

לתקציר המחקר

 

 BMC Psychiatry. 2012;12(172) 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני