חדשות

עליה בשיעורי ההיענות עם טיפול ביתי ב-Clozapine לסכיזופרניה (מתוך כנס מטעם ה-International Congress of the Royal College of Psychiatrists)

15/07/2013

 

התחלת טיפול ביתי ב-Clozapine עשויה להפחית את התסמינים של סכיזופרניה עמידה לטיפול, תוך שיפור שיעורי ההיענות לטיפול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-International Congress of the Royal College of Psychiatrists.

 

מתוצאות מוקדמות ממחקר פיילוט קטן בבריטניה עלה כי לאחר התחלת טיפול ב-Clozapine בבית, במקום התחלת טיפול בבית החולים, בחולים עם סכיזופרניה עמידה לטיפול תרופתי נרשמה ירידה משמעותית במדדי חומרת התסמינים.

 

עם זאת, החוקרים מדגישים כי יש לקחת בחשבון את ההנחיות לטיפול ביתי, דוגמת אלו שפורסמו מטעם TREAT (Therapy Review Evaluation and Treatment). אלו כוללות הערכה של התאמת החולה לטיפול, הכנת אמצעי ניטור הדוק וצוותים בקהילה ותכנית גיבוי לטיפול חליפי במידת הצורך.

 

מדגם המחקר כלל 270 חולים שפנו עם אירוע ראשון של סכיזופרניה והיו במעקב לאחר מכן למשך עשר שנים. מבין 27% החולים שענו על הקריטריונים לעמידות לטיפול, 83% היו עמידים מתחילת הדרך.

 

למרות ש-Clozapine הוכח כאמצעי יעיל לטיפול בפסיכוזה עמידה לטיפול תרופתי, מנהל התרופות והמזון האמריקאי דורש כי לטיפול התרופתי תצורף אזהרת קופסא שחורה מפני מספר תופעות לוואי, כולל אגרנולוציטוזיס. המשמעות היא כי יש לאסוף דגימות דם באופן מתמשך במהלך הטיפול ולעקוב אחר ספירת התאים הלבנים על-בסיס שבועי – לפחות בחודשים הראשונים.

 

החוקרים מדווחים כי רופאים רבים בבריטניה מתקשים להתחיל בטיפול ב-Clozapine מאחר והחולים אינם מעוניינים לעבור את כל התהליך ובשל העדר משאבים והצורך באשפוז למתן הטיפול הנ"ל. לכן, הם ביקשו לבחון את אפשרות הטיפול הביתי במצבים אלו.

 

מדגם המחקר כלל 36 מבוגרים עם סכיזופרניה עמידה לטיפול תרופתי, בכולם הותחל טיפול ביתי ב-Clozapine, החל מ-12 מ"ג. מדד PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale) נבחן בתחילת המחקר ולאחר הטיפול להערכת חומרת התסמינים.

 

מתוצאות מחקר הישימות עלה כי בקרב המשתתפים נרשמה ירידה בממוצע מדד PANSS לאחר הטיפול (P=0.01). חולים אלו סבלו מתסמינים רבים במשך שנים ולמרות שהחוקרים בחנו מספר חולים קטן, הם זיהו הבדל משמעותי לאחר הטיפול. רק שלושה חולים לא התאימו להתחלת טיפול בקהילה.

 

לאור ממצאי המחקר, החוקרים הסבירו כי יש לשקול התחלת טיפול מוקדם ב-Clozapine ולהשתמש בו בגישות שאינן מבוססות-ראיות, דוגמת מינונים גבוהים של התרופות או שילובים של תרופות אנטי-פסיכוטיות.

 

להלן המלצות TREAT לטיפול ב-Clozapine בבית:

·         הכנה – יש להכין תכנית חליפית, ליידע את בית המרקחת והרופא המטפל בחולה ולקבל הסכמה בכתב.

·         התאמה – יש לבחור את החולים היכולים לפנות לעזרה במידת הצורך וללא התוויות-נגד, דוגמת לחץ דם גבוה או נמוך, חולים קשישים או צעירים מאוד, מטופלים בבנזודיאזפינים, או חולים המשתמשים בחומרים אסורים.

·         משטר – יש לעקוב אחר ההנחיות לטיפול ולשימוש בקהילה, אם כי אלו מטעם ארגון ה-NICE בבריטניה יעודכנו בשנה הבאה.

·         ניטור – יש לעקוב אחר תופעות לוואי נפוצות, כמו גם אחר תופעות נדירות אך חשובות, דוגמת מיוקרדיטיס, פרכוסים או אילאוס עקב עצירות חמורה.

·         בדיקת היענות – יש לבדוק את הרמות בדם במטרה להבטיח כי החולים מקפידים על הטיפול התרופתי.

 

החוקרים מציעים להתחיל בטיפול הביתי בימי שני, כך שהחולים יכולים לפנות במהלך השבוע לרופא המטפל במידה ומופיעות בעיות, ניתן למדוד את הרמות כל יום ולהתחיל במינון נמוך עם עליה איטית. מומלץ להתחיל במינון של 12 מ"ג ולערוך שינויים רק במהלך השבוע, לא מיד לפני סוף השבוע.

 

 

מתוך כנס מטעם ה-International Congress of the Royal College of Psychiatrists

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני