חדשות

הערכת התועלת של טיפול קוגניטיבי כטיפול יחיד לסכיזופרניה (Lancet)

08/02/2014

 

טיפול קוגניטיבי עשוי לשמש כחלופה אפשרית לטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות בחולים עם סכיזופרניה שאינם יכולים או מעוניינים בטיפול בתרופות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Lancet.

 

במחקר האקראי הראשון להערכת טיפול קוגניטיבי כטיפול יחיד לסכיזופרניה, החוקרים מצאו כי הטיפול הפחית משמעותית את חומרת תסמינים פסיכיאטריים והביא לשיפור בתפקוד האישי והחברתי ובחלק ממחשבות השווא ושמיעת קולות.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות אנטי-פסיכוטיות הן הטיפול העיקרי בסכיזופרניה, אך עד כמחצית מהחולים עם סכיזופרניה בוחרים שלא לקחת את הטיפול התרופתי. יש הוכחות כי טיפול קוגניטיבי הינה אפשרות יעילה כתוספת לטיפול תרופתי, אך עד כה, לא היו נתונים אודות התועלת של טיפול קוגניטיבי כטיפול היחידי לחולים אלו.

 

מדגם המחקר כלל 74 חולים בגילאי 16-65 שנים עם הפרעות מהספקטרום של סכיזופרניה, שהחליטו שלא לקחת את הטיפול התרופתי או להפסיק את הטיפול התרופתי במשך לפחות שישה חודשים. מחצית חולקו באקראי לטיפול קוגניטיבי (26 מפגשים במהלך תשעה חודשים) בשילוב עם טיפול סטנדרטי ומחצית קיבלו טיפול סטנדרטי בלבד.

 

טיפול קוגניטיבי הינו טיפול מובנה הכולל מטפל העובד בשיתוף פעולה עם החולה במפגשים שבועיים, לאורך מספר חודשים, במטרה לשנות דפוסי חשיבה והתנהגויות.

 

שינויים בתסמינים דורגו במרווחים קבועים לאורך 18 חודשים, באמצעות מדד PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale).

 

החוקרים מדווחים כי טיפול קוגניטיבי נמצא יעיל מאוד בהקלה על תסמינים פסיכוטיים ושיפור התפקוד. ממוצע מדדי PANSS היה נמוך יותר באופן עקבי (טוב יותר) בקבוצת הטיפול הקוגניטיבי, בהשוואה לטיפול סטנדרטי, עם הבדל משוער בין הקבוצות של 6.52-.

 

לאחר 18 חודשים, ב-7 מבין 17 משתתפים (41%) תחת טיפול קוגניטיבי חל שיפור של למעלה מ-50% מבדד PANSS, בהשוואה ל-3 מבין 17 משתתפים (18%) שקיבלו טיפול סטנדרטי.. טיפול קוגניטיבי נסבל היטב, עם שיעורי פרישה נמוכים יותר.

 

עם זאת, מומחים בתחום קוראים להתייחס לממצאים אלו בזהירות ולהשלים מחקרים נוספים בנושא.

 

Lancet. Published online February 6, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני