מאמרי מערכת

ד''ר אפק שני: למטופלים המדווחים על קשיים בהפסקת העישון ו/או הסובלים מדכאון או סכיזופרניה מומלץ לשקול קורס טיפול תרופתי ותמיכה התנהגותית ארוכים יותר

06/01/2015

 לראיון המלא – הקליקו כאן

בראיון שקיימנו עם ד"ר אפק שני בחנו אספקטים שונים של גמילה מעישון, והתמקדנו במס' קבוצות מטופלים הנחשבים למאתגרים יותר מבחינת הצלחת טיפולי גמילה מעישון.

הקבוצה הראשונה שבה עסקנו הייתה מטופלים הסובלים מדיכאון . ד"ר אפק מעדכן שמחקרים אחרונים הראו כי טיפול באמצעות צ'מפיקס בקבוצה זו הדגימו יעילות גבוהה בגמילה. במטופלים אלה נראה שיש אפקטיביות רבה יותר בטיפול ממושך יותר של 6 חודשים.  בנוסף מומלץ כמובן גם להעניק תמיכה באמצעות ייעוץ וסדנאות לקבוצה זו.  ד"ר אפק מציין שלתכשירים אחרים לגמילה קיים מידע ממחקרים קודמים על יעילותם בגמילה בקבוצת מטופלים זו.

בהמשך הראיון עסקנו גם בקבוצה מאתגרת נוספת – מטופלים הסובלים מסכיזופרניה. גם כאן עדכן ד"ר אפק כי יש נתונים חדשים באשר לטיפולים בגמילה. אפק מדגיש שמדובר בקבוצה שבה שיעור העישון הוא גבוה במיוחד. במחקר האחרון שבו נבדק הצ'מפיקס בחולים סכיזורפרניים, נבחנה היעילות והבטיחות לאורך תקופה ארוכה במיוחד של שנה. נמצא במחקר, ששיעור הכישלון לאורך תקופה של שנה היה נמוך במטופלים שקיבלו טיפול ארוך טווח. לדעת ד"ר אפק, למחקר זה חשיבות רבה בכך שהוא מכוון אותנו לתפישה לפיה עישון היא מחלה כרונית הדורשת טיפול כרוני מתמשך.

קבוצה נוספת שעלתה לדיון היא של מעשנים שעברו אירוע קרדיווסקולרי . מסתבר שמטופלים אלה נוטים עדיין בשיעורים גבוהים יחסית לחזור לעשן. החוזרים לעשן נמצאים בסיכון גבוה מאוד לאירועים חוזרים. ד"ר אפק מדגיש את הצורך החשוב להציע למטופלים אלה טיפול גמילה, ומציין בהקשר זה מחקר שנערך לאחרונה עם צ'מפיקס שהראה יעילות ובטיחות גבוהים בקבוצה זו (גם על התכשירים האחרים לגמילה כמו זייבאן ותחליפי ניקוטין נערכו בזמנו מחקרים שהדגימו גם הם יעילות ובטיחות בקבוצה זו) .

לסיום , ממליץ ד"ר אפק על השתתפות בסדנאות ותמיכת הרופא המטפל בכדי להשיג סיכויי גמילה טובים יותר. מבחינת הטיפול התרופתי, מציע ד"ר אפק לרופא המטפל הקדיש מאמץ להשגת התמדה בטיפול. בנוסף, ממליץ ד"ר אפק על הארכת הטיפול התרופתי במקרים בהם המטופל מדווח על קשיים לקראת סוף הסדנה, על געגוע לעישון, וכן לקבוצות ספציפיות כמו כאלה הסובלים מדכאון או סכיזופרניה להמשיך את הטיפול התרופתי למשך זמן ארוך יותר.

 לראיון המלא – הקליקו כאן

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני