חדשות

הערכת תוצאות טיפול ב-Risperidone בזריקה ארוכת-טווח לאחר התקף סכיזופרניה ראשון (JAMA Psychiatry)

29/06/2015

 

לאחר התקף סכיזופרניה ראשון, התחלת טיפול בזריקה ארוכת-טווח של תרופה אנטי-פסיכוטית טובה יותר מהתחלת טיפול אנטי-פסיכוטי פומי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת JAMA Psychiatry. החוקרים מדווחים כי זריקת Risperidone ארוכת-טווח נמצאה עדיפה על מתן פומי של Risperidone בכל הנוגע למדדי התלקחות ובקרת תסמינים.

 

מדגם המחקר כלל 86 חולים לאחר התקף סכיזופרניה ראשון לאחרונה, שחולקו באקראי לטיפול בזריקה ארוכת-טווח של Risperidone (43 חולים) או טיפול פומי ב-Risperidone (43 חולים) למשך 12 חודשים. המינון של Risperidone פומי עמד על 2 מ"ג ליום, אך חלק מהחולים נדרשו למינונים הרבה יותר גבוהים, כך שהמינון הממוצע עמד על 3.6 מ"ג ליום. המינון של Risperidone בזריקה ארוכת-טווח עמד על 25 מ"ג כל שבועיים.

 

מחצית מהמשתתפים בכל קבוצה חולקו בו-זמנית באקראי לטיפול קוגניטיבי לשיפור התפקוד הקוגניטיבי או לאימון להתנהגות בריאה במטרה להביא לשיפור אורחות החיים והבריאות הכללית.

 

רק 7% מהחולים שחולקו לטיפול ב- Risperidone בזריקה ארוכת טווח סירבו לטיפול, עדות לקבלת אפשרות טיפול אנטי-פסיכוטי בצורת זריקות.

 

החוקרים מדווחים על הבדל בולט של פי שש בשיעורי ההתלקחות לאחר שנה אחת בין שתי הקבוצות, לטובת Risperidone במתן בצורת זריקה ארוכת-טווח. ההתלקחות הפסיכוטית ו/או שיעורי ההישנות עמדו על 5% בקבוצת הטיפול בזריקה ארוכת-טווח לעומת 33% בקבוצת הטיפול פומי (ירידה של 84.7% בסיכון היחסי). הטיפול בזריקה ארוכת טווח הביא גם לבקרה טובה יותר בהלוצינציות ומחשבות שווא.

 

ההיענות לטיפול התרופתי הייתה טובה יותר בקבוצת הטיפול בזריקות ארוכות-טווח, בהשוואה לטיפול פומי, ולוותה במניעת התלקחות ו/או הישנות ומניעת התפרצות תסמינים פסיכוטיים.

 

מהמחקר עולה כי טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות בצורת זריקה ארוכת-טווח מקובל ע"י חולי סכיזופרניה בשלב מוקדם לאחר התחלת ההפרעה הפסיכיאטרית והינו אפשרות מצוינת למניעת הישנות תסמינים פסיכוטיים ואשפוזים על-רקע הפרעה פסיכיאטרית.

 

שתי ההתערבויות הפסיכו-סוציאליות לא הובילו להבדלים משמעותיים בכל הנוגע לבקרת תסמינים או מניעת הישנות תסמינים פסיכוטיים או אשפוזים, ולא תוארו אינטראקציות משמעותיות בין שתי התרופות ובין שני הטיפולים הפסיכו-סוציאלים. הפסקה מוקדמת של הטיפול בשל אי-סבילות של תופעות הלוואי הייתה נפוצה יותר עם טיפול פומי בהשוואה לטיפול בזריקות (21% לעומת 10%, P=0.14).

 

JAMA Psychiatry. Published online June 24, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני