חדשות

סמנים חדשים לזיהוי מוקדם של סכיזופרניה (Biol Psychiatry)

27/06/2016

 

שני סמנים חדשים המזוהים בבדיקת MRI (Magnetic Resonance Imaging) נקשרו עם סימנים מוקדמים של סכיזופרניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בבעלי-חיים, שפורסמו במהלך חודש מאי בכתב העת Biololgical Psychiatry.

 

החוקרים ביקשו לאפיין את השינויים הפונקציונאליים, מטבוליים ואנטומיים בחולדות MAM (Methylazoxymethanol Acetate), מודל חיות עם סכיזופרניה מוקדמת, ובביקורות שטופלו בסליין (SHAM).

 

חשיפה לפני לידה ל-MAM פוגעת בדנ"א ומובילה לשינויים בקישוריות עצבית במודל פרה-קליני. מודל זה של ליקוי התנהגותי דומה לחולי סכיזופרניה ומחקרים קודמים בחנו חולדות MAM כמודל של חולי סכיזופרניה. מאחר ובחולי סכיזופרניה ניתן לזהות לעיתים קרובות סימני אזהרה מוקדמים, דוגמת שתיית אלכוהול בגיל צעיר ושימוש בסמים, החוקרים בחנו את מודל MAM במתבגרים במטרה לנסות ולזהות סמנים הדמייתיים ספציפיים.

 

באמצעות בדיקות MRI בשיטות שונות, החוקרים זיהו מספר סמנים לשינויים תפקודיים, אנטומיים ומטבוליים במודל החיות של סכיזופרניה מוקדמת.

 

במודל חולדות MAM, החוקרים זיהו ליקוי תפקודי ומטבולי בקורטקס אורביטו-פרונטאלי (חלק מהקורטקס הפרה-פרונטלי), שנקשר עם רגישות מוגברת לתגמול סוכר. מאחר וקורטקס זה מעורב בהערכת תגמול, הפרעה בתפקוד קורטקס פרה-פרונטלי עשויה לשמש כסמן לפגיעות מערך זה, המזוהה בחולי סכיזופרניה בשלבים מוקדמים (לדוגמא, תחושת תגמול עם צריכת אלכוהול או סמים).

 

החוקרים זיהו גם פעילות-יתר מטבולית ותפקודית באזורים אחוריים. היפו-פרונטליות והיפראקטיביות אחורית תוארו בחולדות MAM עם עדות תומכת בדמות שינויים אנטומיים באותם אזורים.

 

בבגרות מוקדמת, מוחות של חולדות MAM היו קטנים יותר, בהשוואה לחולדות ביקורת, בפרט באזורי הראיה העיקריים בחלק האחורי של המוח. בחולדות MAM תוארו חדרים לטארלים גדולים יותר באזורי האחורי, בהשוואה לעכברי ביקורת.

 

ממצאי המחקר עשויים סייע באבחנת חולי סכיזופרניה בשלב מוקדם יותר, עם התחלת טיפול מתאים.

 

 

Biol Psychiatry. Published online May 31, 2016

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני