חדשות

הפרעות בתנועת עיניים עשויות להעיד על ליקוי קוגניטיבי בחולי סכיזופרניה (Schizophr Res)

05/02/2019

 

הפרעות בתנועות עיניים עשויות להעיד על סוגים ספציפיים של ליקויים קוגניטיביים בחולי סכיזופרניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Schizophrenia Research.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות בתנועות עיניים זוהו בחולי סכיזופרניה; עם זאת, החשיבות של הפרעות אלו ברמת התפקוד הקוגניטיבי אינה ידועה. כעת, הם ביקשו לבחון את הקשר בין תנועות עיניים ובין התפקוד הקוגניטיבי והתבססו על שלושה מדדי תנועות עיניים (אורך מסלול סריקה, שיפור מנח הוריזונטלי ומשך קיבוע), אשר הוכחו בעבר כמדדים המסייעים בהבחנה בין חולי סכיזופרניה ובין ביקורות בריאות. עוד התבססו החוקרים על מדד WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale-III) ואספו ובחנו את הקשר ב-113 משתתפים עם סכיזופרניה ו-404 ביקורות בריאות.

 

באופן לא-מפתיע, החוקרים זיהו הבדלים בשלושת המדדים להערכת תנועת עיניים, כמו גם במדד המשולב לתנועת עיניים ובמדד WAIS-III, בין ביקורות בריאות וחולי סכיזופרניה. מבין שלושת המדדים, אורך מסלול סריקה היה המדד השונה ביותר בין שתי האוכלוסיות ועמד בקורלציה משמעותית עם מדדי WAIS-III. בקרב חולי סכיזופרניה, קורלציה זו הייתה מובהקת סטטיסטית בין אורך מסלול סריקה ובין מדד הסקה במטריצות (Matrix Reasoning Score) ומדד החלפת מספרים בסמנים (Digit Symbol Coding Score).

 

לשם השוואה, בביקורות בריאות, החוקרים זיהו קורלציה משמעותית בין אורך מסלול סריקה ובין מדד הבנה מילולית, מדד אוצר מילים, מדד מהירות ביצוע ומדד חיפוש סמלים.

 

ההבדלים במדדי תנועות העיניים עשויים להעיד על הבדלים בארגון תפיסתי בחול סכיזופרניה ומרמזים לנוכחות תהליכים קוגניטיביים משותפים. החוקרים גם מאמינים כי הממצאים מחזקים את ההבנה כי בחולי סכיזופרניה ניתן לזהות שני ליקויים נפרדים – הפרעות בחקירה ויזואלית וליקויים בתפיסה וארגון.

 

לאור זאת, גישות יעילות לשיפור תחומים אלו עשויות להועיל לחולי סכיזופרניה ולסייע להם להתגבר על הליקויים הקוגניטיביים במשימות שונות.

 

Schizophr Res. Published online January 17, 2019

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני