חדשות

חשיבות השליה בהתפתחות סכיזופרניה (Proc Natl Acad Sci)

17/02/2021

 

גנים הקשורים בסכיזופרניה בשליה עשויים לנבא את גודל המוח של התינוק בלידה ואת קצב ההתפתחות הקוגניטיבית. בהריונות מורכבים, גנים אלו עשויים להביא לעליה בסיכון להתפתחות סכיזופרניה בשלב מאוחר יותר של החיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

בעבר, החוקרים דיווחו כי הגנים שנקשרו עם סכיזופרניה מופעלים בשליה במהלך הריונות מורכבים ומלווים בסיכון מוגבר להתפתחות סכיזופרניה בצאצא בגיל מבוגר. במחקר הנוכחי הם המשיכו ובחנו את הקשר הביולוגי בין בריאות השליה והמצב הנוירו-התפתחותי.

 

החוקרים מצאו כי עליה במדד סיכון גנטי שלייתי לסכיזופרניה, בשילוב עם סיבוכים מוקדמים במהלך ההיריון, בלידה וזמן קצר לאחר הלידה, מלווה בשינויים בתפקוד וגדילה של המוח בשלב מוקדם, בעיקר בגברים.

 

ככל שמדד הסיכון הגנטי השלייתי לסכיזופרניה היה גבוה יותר, כך גודל המוח בלידה היה קטן יותר, עם סיכון מוגבר להתפתחות קוגניטיבית איטית יותר במהלך השנתיים הראשונות לחיים, בפרט עד גיל שנה.

 

המחקר מגדיר מסלול סיכון נוירו-התפתחותי העשוי להיות הפיך, שהוא ייחודי לסכיזופרניה. למרות שבמרבית המשתתפים עם שינויים במסלול הנוירו-התפתחותי צפויים לשוב חזרה להתפתחות תקינה, בחלק מהמקרים אין התנרמלות כזו ובמקום זאת תתכן הידרדרות לכיוון מחלה.

 

עד כה, הסברה הייתה כי אין יעדים בהם ניתן להתמקד במטרה למנוע סכיזופרניה בגיל צעיר, אך ממצאי המחקר הנוכחי מציעים אפשרות לשינוי סברה זו. הערכת מדדי הסיכון הגנטיים לסכיזופרניה בשליה, בשילוב עם מחקרים להערכת דפוסי התפתחות קוגניטיבית במהלך השנתיים הראשונות לחיים וסיבוכים בגיל צעיר עשויים לסייע בזיהוי תינוקות בסיכון מוגבר לסכיזופרניה.

 

Proc Natl Acad Sci. Published online February 8, 2021

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני