חדשות

דחייה במתן טיפול אנטי-פטרייתי אחראית לשיעורי תמותה גבוהים משוק ספטי (מתוך הכנס ה-47 של ICAAC )

28/09/2007

שיעור תמותה גבוה הקשור בזיהום פטרייתי ניתן להפחתה באופן משמעותי במידה והטיפול האנטי-פטרייתי היה מתחיל מוקדם יותר מאשר בדר"כ הוא ניתן כיום - כך טוענים חוקרים שהציגו את עבודתם בכנס ה-47 של הועידה לתרופות אנטי-מיקרוביאליות וכמותרפיה (ה-ICAAC )  .

זיהומים פטרייתיים סיסטמיים, אשר לעיתים קרובות מובילים לשוק ספטי, קשורים בתמותה גבוהה יותר מאשר עם זיהומים בקטריאליים.

במחקר רטרוספקטיבי בראשותו של ד"ר אננד קומר, מאונ' מניטובה בקנדה, בוצעה אנליזה של 5,715 מטופלים עם שוק ספטי משוער ביחידות טיפול נמרץ ב-22 בתי חולים. ב-17.8% מהמקרים, נמצא שפטריית קנדידה הייתה אחראית לשוק. טווח הזמן שעבר בין המצב ההיפוטנסיבי ביחידת הטיפול הנמרץ ועד להתחלת טיפול אנטימיקרוביאלי אפקטיבי היה במידה רבה ארוך יותר במטופלים עם הזיהומים הפטרייתיים, בהשוואה לחולים עם הזיהומים הבקטריאלים: חציון של 35.2 שעות לעומת 5.5 שעות !

מבין המטופלים שקיבלו טיפול אפקטיבי תוך 6 שעות מהתרחשות הופעת התת לחץ דם, שיעור ההישרדות בתוך בית החולים הגיע ל-60% , ללא הבדל בולט בין סוגי הזיהומים השונים. שיעורי ההשרדות לזיהומים פטרייתים ובקטריאלים פחתו באופן דרמטי כאשר הטיפול ניתן מאוחר יותר.

שיעורי ההשרדות הנמוכים יותר של אלו שסבלו מזיהום פטרייתי (52.4% לעומת 86.5%) בהשוואה לזיהום בקטריאלי היו בעיקר בגלל טיפול נדחה שניתן לקבוצה עם הזיהום הפטרייתי.

שוק ספטי היה בשכיחות גבוהה יותר על רקע זיהום פטרייתי מאשר בקטריאלי במטופלים עם זיהומים הקשורים לקטטר, זיהומים סיסטמיים סביבתיים, זיהומים בזרם הדם, לוקמיה וליפמומה, השתלת איברים או סרטן גרורתי. זיהומים בקטריאלים היו קשורים יותר לדלקת ריאות, זיהומי עור ורקמה וטיפול כמותרפי.

ד"ר קומר ציין בהרצאתו שמטופלים שנכללו באנליזה סבלו מזיהומים ודאים או משוערים. כתוצאה מכך, הופעת מצב היפוטנסיבי היה צריך להוות את הסימן להופעת שוק ספטי שהיה אמור להוביל לטיפול אנטימיקרוביאלי מיידי. בנוסף לכך, סביר להניח לדעתו שתרופות אנטיפטרייתיות צריכות להכלל בטיפול בחולים אלה. בחדרי טיפול נמרץ רבים מתבצע מתן נוהל תרופות  לזיהומים בקטיראליים אך לא לפונגליים, ולדעתו יש מקום לכלול תרופות אנטי-פטרייתיות בערכות הטיפול הסטנדרטיות של חדרי הטיפול הנמרץ.

בנוסף טוען ד"ר קומר שרופאים רבים נוטים שלא לטפל באופן אגרסיבי בחולים עם שוק ספטי פטרייתי בגלל ידיעתם ששיעור התמותה הוא גבוה מאוד ולכאורה נראה שהטיפול חסר סיכוי. לדעתו אין זה נכון - שיעורי התמותה הנוראיים הם בגלל שלא מטפלים נכון ואגרסיבי...

ההמלצה של החוקרים היא שרופאים יחפשו דרכים להפחית את הזמן בין האבחנה לטיפול של זיהום פטרייתי בחולים הנמצאים בסיכון למחלה סיסטמית.

The High Mortality of Candida Septic Shock is Explained by Excessive Delays in Initiation of Antifungal Therapy. Abstract K-2174 , the 47th Annual Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy -ICAAC


.


מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני