חדשות

רמות טרופונין מוגברות בזמן אלח-דם עשויים לנבא תמותה ומחלות לב וכלי דם (Circ Cardiovasc Qual Outcomes)

10/02/2018

 

חוקרים מהולנד מדווחים במאמר שפורסם בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי רמות טרופונין (Troponin I) מוגברות בבדיקת High-Sensitivity Troponin I (hs-TnI) עשויות לנבא תמותה במהלך השבועיים הבאים, אך לא בשלב מאוחר יותר, בקרב חולים עם אלח-דם, כאשר בדיקת הטרופונין מבוצעת במהלך ארבעת הימים הראשונים לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ.

 

המחקר הנוכחי כלל 1,124 חולים עם אלח-דם ביחידות טיפול נמרץ עם אלח-דם בשני מרכזים גדולים בהולנד, שהיו חלק מיוזמת MARS (Molecular Diagnosis and Risk Stratification of Sepsis). המדגם לא כלל חולים עם מיוקרדיטיס, פריקרדיטיס, אנדוקרדיטיס, ניתוח לבבי לאחרונה, החייאת לב-ריאה לאחרונה ומצבים אחרים המוכרים כמעלי טרופונין.

 

רמות hs-TnI נבחנו בכל החולים בכל אחד מארבעת הימים הראשונים לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ. החוקרים מדווחים כי ב-755 חולים תועדו רמות של מעל 26 ננוגרם/ליטר בלפחות אחד מארבעת הימים.

 

יחס הסיכון לתמותה לאחר 14 ימים עמד על 1.72 על-רקע רמות hs-TnI של 100-500 ננוגרם/ליטר ועל 1.70 בנוכחות רמות של מעל 500 ננוגרם/ליטר, תוך תקנון לגיל; מין; אשפוז במחלקה כירורגית או פנימית; אתר זיהום; היסטוריה של מחלת כליות, מחלת לב וכלי דם ומחלות ריאה.

 

החוקרים מדווחים כי לא זוהה קשר בין רמות hs-TnI בכל סף ובין סיכון מוגבר לתמותה לאחר 14 ימים ועד שנה מהאשפוז.

 

בניתוח משני שכלל תת-קבוצה של 200 חולים, 16% מבין 11 החולים עם רמות hs-TnI מוגברות במהלך אלח-דם ענו על הקריטריון למחלת לב וכלי דם חדשה או במגמת החמרה, זאת בהשוואה ל-5% בלבד מיתר החולים ללא עליית רמות טרופונין במהלך אלח-דם. הקשר נותר מובהק סטטיסטית בניתוח מתוקן עם יחס סיכון של 1.25.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי רמות טרופונין אינן נבדקות לעיתים קרובות בחולים המאושפזים בשל אלח-דם, אך כאשר הרמות מוגברות הן עשויות להעיד על פרוגנוזה גרועה יותר.

 

Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2018

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני