חדשות

המלצות NICE להקלה על תסמיני מנופאוזה תומכות בהרחבת שימוש מבוקר (NICE)

17/11/2015

מאת ד''ר עמית עקירוב

 

ארגון NICE (National Institute for Health and Care Excellence) פרסם הנחיות ראשונות מסוגן בנושא מנופאוזה, תוך שימת דגש על נשים הסובלות מהתסמינים ומגוון אפשרויות הטיפול הזמינות, כולל טיפול הורמונאלי חליפי, כמו גם טיפולים לא-תרופתיים.

 

ההנחיות החדשות זכו לכיסוי תקשורתי נרחב בבריטניה, בפרט בכל הנוגע לשאלה אם יש מקום לטיפול הורמונאלי חליפי או לא. מאז תוצאות מחקר Women's Health Initiative לפני למעלה מעשור, שלא הדגימו תועלת קרדיווסקולארית אך הצביעו על עליה בסיכון לסרטן שד, חלה ירידה ניכרת במספר הנשים הנוטלות טיפול הורמונאלי חליפי להקלה על תסמיני מנופאוזה.

 

ההנחיות מסייעות לרופאים בנושאי אבחנת מנופאוזה ואפשרויות טיפול קצר-טווח וארוך-טווח לכל תסמין, כולל תסמינים וזומוטוריים ותסמינים פסיכולוגיים, כמו גם אטרופיה של דרכי המין והשתן. ההנחיות נוגעות גם לצרכים שלא זוכים למענה באוכלוסיית נשים מתחת לגיל 40 עם מנופאוזה מוקדמת ונשים עם מנופאוזה בעקבות טיפול לממאירות תלוית-הורמונים או מחלות גניקולוגיות.

 

בנוגע לטיפול הורמונאלי חליפי, ישנן טבלאות המפרטות את הסיכון למחלת לב כלילית, תרומבואמבוליזם ורידי, אירועים מוחיים, סרטן שד ואוסטיאופורוזיס לפי סוג הטיפול ההורמונאלי החליפי ומשך הטיפול, כולל השינוי בסיכון לאחר הפסקת הטיפול ההורמונאלי.

 

להלן עיקרי המלצות ה-NICE לרופאים:

 

·         יש להציע לנשים טיפול הורמונאלי חליפי להקלה על גלי חום והזעות לילה לאחר דיון בנושא הסיכונים והתועלת של הטיפול.

·         יש לשקול טיפול הורמונאלי חליפי להקלה על מצב רוח ירוד עקב מנופאוזה ולשקול טיפול קוגניטיבי-התנהגותי להקלה על מצב רוח ירוד או חרדה.

·         יש להסביר כי טיפול הורמונאלי חליפי המבוסס על אסטרוגן בלבד מלווה בעליה קלה, אם בכלל, בסיכון לסרטן שד, בעוד שטיפול הורמונאלי חליפי עם אסטרוגן ופרוגסטרון עשוי להתלוות בעליה בסיכון לסרטן שד, אך כל עליה כזו בסיכון לממאירות יורדת לאחר הפסקת הטיפול ההורמונאלי. באופן ספציפי, צפויים 17 מקרים נוספים של סרטן שד לכל 1,000 נשים לאחר מנופאוזה תחת טיפול הורמונאלי חליפי במהלך 7.5 שנים (בהשוואה לאי טיפול הורמונאלי חליפי).

·         יש להבין כי טיפול הורמונאלי חליפי אינו מביא לעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם, כאשר התחלת הטיפול היא בנשים מתחת לגיל 60 שנים ואינו משפיע על הסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם. כמו כן, יש להבטיח כי לא פוסלים אוטומטית טיפול הורמונאלי חליפי בנשים עם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

·         יש להפנות נשים למומחים למנופאוזה במידה ולא חל שיפור עם הטיפולים.

 

בנוסף ה-NICE מציין גם ש:

·         מצויינת העדפה לטיפול באסטרוגן טרנסדרמאלי על פני טיפול פומי אצל נשים עם סיכון לפקקת ורידית כולל גם נשים עם BMI  גדול מ- kg/m2 30. זאת מכיוון שהסיכון  ל- VTE  עולה בטיפול באסטרוגן הפומי אך אינו עולה בטיפול באסטרוגן הטרנסדרמאלי והוא שווה לסיכון בכלל האוכלוסיה.

·         בנוגע  לתפקוד מיני- יש לשקול הוספת טוסטסטרון לנשים מנופאוזאליות עם חשק מיני נמוך שהטיפול ב HRT  אינו אפקטיבי עבורן.

 

מתוך הנחיות ה-NICE

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני