חדשות

הקשר בין רמות נמוכות של הורמוני מין בנשים מבוגרות לבין כאבי שריר-שלד כרוניים חריפים (Pain 2016)

24/03/2016

מאת מערכת אי-מד

רמות נמוכות של הורמוני מין קשורות לכאבי שריר שלד כרוניים חריפים יותר בנשים מבוגרות, כך עולה ממחקר חדש. החוקרים כותבים כי כאבים כרוניים שכיחים יותר בנשים מאשר בגברים וכי הפער הזה ממשיך לגדול עם הגיל. בנשים נראה כי לשינויים של רמות הורמוני מין  יש השפעה על הרגישות לכאב יותר מבגברים.

המחקר בחן נתונים מיותר מ-5500 נשים וכ-4200 גברים שגילם הממוצע 65.  62% מהנשים ו-45% מהגברים סבלו מכאב כרוני בגב התחתון, בזרועות, ברכיים ו/או בירכיים במשך כשלושה חודשים לפחות; במחקר זה נבחן הקשר בין רמות של הורמוני מין כמו אסטרוגן, טסטוסטרון, אנדרוסטנדיון ו- 17-hydroxyprogesterone על כאב כרוני קודם או חדש.

בנשים עם אנדרוסטנדיון נמוך (השליש התחתון של רמות ההורמון) נראו יותר כאבים כרוניים (עם סיכון יחסי של  1.20). ממצאים דומים נראו גם בנשים בשליש התחתון של רמות האטסרדיול (OR 1.27). בשליש התחתון של רמות ה-17-hydroxyprogesterone נרשם סיכון מוגבר של 38% להופעה של כאב כרוני חדש, בהשואה לנשים בשליש העליון.  רמות האסטרודיול הממוצעות היו נמוכות גם בקרב גברים עם כאב כרוני, אך החוקרים מציינים שלא מצאו קשר עקבי בין כאבי שריר שלד לבין רמות הורמוני המין בקבוצה זו.

לדברי החוקרים, הפער בהשפעה של הורמוני המין על כאב קשור אולי להבדל בפתופיזיולוגיה של כאב כרוני בין נשים לגברים אם כי המנגנון מאחורי הבדל זה טרם נבדק. רמות הורמוני מין נמוכות בנשים נקשרו לעליה בסיכון לכאבי שריר שלד ללא קשר לסגנון החיים או לגורמים בריאותים אחרים, הם מציינים. לסיכום, הם מציעים קשר בין רמות הורמוני המין בנשים לבין כאב כרוני, קשר שצריך להלקח בחשבון במהלך הטיפול הקליני במטופלות המתלוננות על כאב. יתכן ובעתיד ניתן יהיה לטפל במצבים כאלו באמצעות מתן הורמוני מין, כותבים החוקרים.

Pain 2016.

לדיווח במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני