חדשות

הפרעה בתפקוד מיני בגברים עם לופוס אינה זוכה להתייחסות מספקת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ACR)

28/10/2018

 

הפרעה בתפקוד מיני, בעיקר הפרעות זקפה, הינה תופעה נפוצה בגברים עם SLE (Systemic Lupus Erythematosus), כך עולה מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Rheumatology. עם זאת, שאלות אודות תפקוד מיני אינן עולות לדיון לעיתים קרובות כאשר חולים אלו פונים למטפלים שלהם.

 

המחקר כלל 73 גברים, הן נשואים והן רווקים, אשר טופלו במקסיקו סיטי בין ינואר ועד מאי 2018. כל המשתתפים היו בגילאי 16 שנים ומעלה, ענו על קריטריוני ה-ACR להגדרת SLE והיו פעילים מינית במהלך ששת החודשים האחרונים. גילאי המשתתפים עמדו בממוצע של 37.8 שנים, משך המחלה הממוצע עמד על 9 שנים ומדד SLEDAI (Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity Index) הממוצע בזמן המחקר עמד על 4.3 נקודות.

 

מרבית הגברים (87.7%) נטלו תרופות לדיכוי חיסוני; 31.5% סבלו מדיסליפידמיה ו/או לחץ דם גבוה; 54.7% מהחולים סבלו לפחות ממחלה כרונית אחת.

 

מחצית מהמשתתפים (37 גברים) סבלו מהפרעת זקפה בדרגה מסוימת, כפי שנקבע לפי מדד IIEF-15 (International Index of Erectile Function) ו-SF-36. לא תועדו הבדלים משמעותיים בין גברים נשואים ורווקים.

 

החוקרים מסבירים כי לא ידוע רבות אודות גברים עם לופוס. חולים אלו נוטים ליטול מספר הרבה יותר גדול של תרופות מאחר וסובלים ממחלה חמורה. למעשה, שיעור הנשים לגברים עומד על כ-10:1 בגילאים צעירים ועל 3:1 בגילאים מבוגרים יותר.

 

עם זאת, גברים עם לופוס עשויים להיות פתוחים יותר לדון בתפקוד מיני. במדגם המחקר, 86% מהגברים דיווחו כי היו מוכנים להתייעץ עם מומחה במידה ותזוהה כל דרגה של הפרעה בתפקוד מיני. ייתכן כי ישנם מכשולים בגינם המטופלים לא מעלים נושא זה לדיון, דוגמת העדר זמן ומבוכה. ניתן להפנות חולים להערכה נופספת והחולים עשויים שלא להעלות סוגיות הנוגעות לבעיות בתפקוד המיני מול ריאומטולוגים.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע את הסיבה לקשר בין SLE ובין הפרעות תפקוד מיני, אך נזק לאנדותל ומאפיינים נוירו-פסיכולוגיים על-רקע לופוס עשויים לשחק תפקיד חשוב. בנוסף, תרופות עשויות לשחק תפקיד חשוב במקרים אלו. בכל מקרה, יש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא.

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ACR

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני