חדשות

טיפול לדום נשימה חסימתי בשינה עשוי להפחית שיעור תאונות דרכים בקרב נהגי משאיות (Sleep Med)

04/10/2016

 

טיפול במשך שנתיים לדום נשימה חסימתי בשינה (OSA או Obstructive Sleep Apnea) בנהגי משאיות הסובלים מהתסמונת הנ"ל עשוי להפחית את הסיכון לתאונות דרכים לשיעור הדומה לזה של נגעים ללא דום נשימה בשינה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאיטליה, שפורסמו בכתב העת Sleep Medicine במהלך חודש ספטמבר.

 

להערכת היקף הבעיה של דום נשימה חסימתי בשינה בקרב נהגי משאיות המעבירים תכולה מסוכנת, החוקרים גייסו נהגים מיומנים ומנוסים שהעבירו חומרי בערה שונים. אף אחד מבין 283 המשתתפים, כולם גברים, לא דיווח על תסמיני OSA בתחילת המחקר. כל המשתתפים מילאו שאלונים ועל-בסיס התשובות ומאפייני הנבדקים, החוקרים חשדו כי 139 סבלו מדום נשימה חסימתי בשינה. בכל המקרים החשודים הללו, ובחלק מאלו בהם לא עלה חשד להפרעת הנשימה בשינה, הושלמה בדיקת שינה בבית הנבדקים, שמצאה כי למעלה משליש מהנהגים (100 גברים) סבלו מדום נשימה  חסימתי בשינה.

 

החוקרים הפנו 24 נהגים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה חמורה לטיפול במכשיר CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). במשך שנתיים, כל הגברים הללו השתמשו במכשיר למשך לפחות ארבע שעות בלילה, לפחות חמישה ימים בשבוע.

 

בשלב הראשוני של המחקר, החוקרים בחנו גם את תשובות הנהגים לשאלונים אודות תאונות דרכים וכמעט-תאונות דרכים בעברם. הם מצאו כי בקרב נהגים עם הפרעת נשימה חמורה תועד סיכון גבוה פי 4.75 למעורבות באירועי כמעט-תאונה, בהשוואה לאלו שלא סבלו מדום נשימה חסימתי בשינה.

 

לאחר שנתיים של טיפול, שיעור כמעט-תאונות צנח לשיעור דומה לזה של נהגים ללא דום נשימה חסימתי בשינה. רק שני נהגים דיווחו על תאונות על-רקע שינה לאחר הטיפול.

 

ממצאי המחקר מעידים בבירור על עליה בשיעור תאונות דרכים וסיכון לתאונות דרכים בנוכחות דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל כראוי.

 

Sleep Med 2016

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני