חדשות

מה בין איכות שינה ובין טרשת עורקים בנשים בגיל העמידה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-NAMS)

15/10/2016

 

מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-NAMS (North American Menopause Study) עולה כי הפרעה בשינה במהלך המעבר למנופאוזה מלווה בסיכון מוגבר לטרשת עורקי תרדמה.

 

מדגם המחקר כלל 256 נשים סביב תקופת מנופאוזה ולאחר מנופאוזה עם רחם שמור ולפחות שחלה אחת. הנשים במחקר היו בטווח הגילאים 40-60 שנים, לא עישנו ולא עבדו במשמרות לילה. כמו כן, כל המשתתפות לא סבלו ממחלות לב וכלי דם בעברן. הנשים גם לא נטלו תרופות להקלה על הפרעות שינה או גלי חום ולא נטלו תרופות בעלות השפעהעל הלב וכלי הדם.

 

כל אישה נשאה מד אקטיגרפיה על שורש כף היד במשך שלושה ימים לניטור שינה, וכל אישה השלימה ניטור גלי חום באמצעות מוליך שמוקם על העור מעל עצם החזה. המשתתףפות השלימו את מדד PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) והשלימו אולטרה-סאונד של עורקי התרדמה להערכת עובי שכבת אינטימה-מדיה ונוכחות נגע טרשתי. דגימת דם שימשה להערכת פרופיל השומנים, רמות סוכר, אינסולין ואסטרדיול בכל אישה.

 

החוקרים מצאו כי זמן שינה אובייקטיבי קצר יותר לווה בסיכוי מוגבר משמעותית לנגע טרשתי בעורקי התרדמה (יחס סיכויים של 1.58). עוד זוהה קשר לא-לינארי בין זמן שינה אובייקטיבית ובין עובי שכבת אינטימה-מדיה. עם זאת, לא תועדה השפעה מגנה לשינה מעל שבע שעות.

 

איכות שינה ירודה סובייקטיבית לוותה בעליה משמעותית בעובי שכבת אינטימה-מדיה ויותר נגעים טרשתיים.

 

ממצאים אלו נותרו על כנם לאחר תקנון למשתנים שונים, כולל רמות אסטרדיול, תסמיני דיכאון וגלי חום בלילה.

 

החוקרים ממליצים לרופאים לשאול נשים בגיל העמידה  אודות איכות השינה שלהן.

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-NAMS

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני