חדשות

מדד שינה חדש עשוי לסייע בחיזוי הישנות אירועים וסקולאריים (מתוך כנס מטעם ה-EAN)

01/06/2020

 

מדד חדש להערכת נטל השינה המשלב את משך השינה, נדודי שינה, דום נשימה ותסמונת RLS (Restless Leg Syndrome) עשוי לסייע בחיזוי אירועים קרדיווסקולאריים או צרברווסקולאריים לאחר אירוע מוחי חד, כך עולה מנתונים מוקדמים שהוצגו במהלך הכנס הווירטואלי מטעם ה-European Academy of Neurology.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם הפרעות במעגל שינה-ערות נקשרו עם התוצאות לאחר אירוע מוחי חד. לצורך כך, הם גייסו למחקר 438 חולים לאחר אירוע מוחי חד, מהם 85% עם אירוע מוחי איסכמי ו-15% עם התקף איסכמי חולף. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 65 שנים, 64% היו גברים.

 

החוקרים בחנו את ההיסטוריה הרפואית, המאפיינים הקליניים וההדמייתיים של האירוע המוח והפרעות נשימה בשינה בימים הראשונים לאחר אירוע מוחי חד. לאחר חודש, שלושה חודשים, שנה ושנתיים, החוקרים בחנו את הפרעות שינה-ערות, כולל אינסומניה, תסמונת RLS, ישנוניות יתר במהלך שעות היום ועייפות.

 

למעלה מרבע מהמשתתפים במחקר דיווחו על תסמיני אינסומניה, 26% סבלו מהפרעות נשימה חמורות בשינה, כ-8% ענו על האבחנה הקלינית של תסמונת RLS וכ-15% דיווחו על משכי שינה קיצוניים עם נטייה לפרקי שינה ארוכים יותר.

 

החוקרים יצרו מדד נטל שינה על-בסיס החומרה המשולבת של הפרעות שונות במעגל שינה-ערות עד שלושה חודשים לאחר אירוע מוחי. הם ניטרו חולים לזיהוי אירועים קרדיו-צרברווסקולאריים חדשים למשך עד 24 חודשים, כולל הישנות אירוע מוחי או התקף איסכמי חולף, אוטם לבבי, אי-ספיקת לב ורה-וסקולריזציה דחופה.

 

מדד נטל השינה הממוצע היה גבוה יותר בחולים לאחר אירוע מוחי עם כל אירוע חדש בין 3 עד 24 חודשים, בהשוואה לחולים לאחר אירוע מוחי או התקף איסכמי חולף ללא אירוע חדש.

 

לאחר תקנון לגיל, מין וחומרת האירוע המוחי, החוקרים מצאו כי באלו עם מדד נטל שינה גבוה יותר לווה בסיכון גבוה כפליים לאירוע חדש (יחס סיכויי של 2.07 לכל עליה של יחידה אחת במדד).

 

כמרכיבים בודדים, מדד אפניאה:היפופניאה ומשך שינה ניבאו גם אירועים חדשים, אך לא היו בעלי ערך מנבא דומה כמו מדד נטל השינה. נדודי שינה או תסמונת RLS בלבד לא ניבאו אירועים חדשים.  לאחר הסרת מדד אפניאה:היפופניאה מהמודל, מדד נטל השינה עדיין היה בעל ערך מנבא משמעותי לאירועים חדשים (יחס סיכויים של 1.90).

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה ללמוד עוד אודות השפעות הטיפול על התוצאות לאחר אירוע מוחי.

 

מתוך כנס מטעם ה-EAN

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני