חדשות

הר''י מבקשת להצטרף כידיד בית המשפט בעתירה של חברות הסיגריות האלקטרוניות נגד משרד הבריאות והכנסת כנגד החקיקה הרואה בסיגריות אלקטרוניות כמוצר טבק

31/10/2019

הודעת הר''י

ההסתדרות הרפואית הגישה בקשה להצטרף כידיד בית המשפט במסגרת עתירת חברות הסיגריות האלקטרוניות (סיג"א) כנגד משרד הבריאות וכנסת ישראל.

הבקשה, התומכת בעמדה כי יש לדחות את העתירות של חברות הסיג"א כנגד חוקתיות החוק, הוגשה באמצעות הקליניקה החדשה לקידום הזכות לבריאות במרכז הבינתחומי הרצליה, על ידי עו"ד רותי הוסטובסקי, העומדת בראשה. 

לבקשה צורפה חוות דעת של פרופ' נדב דוידוביץ', ד"ר יעל בר זאב ופרופ' חגי לוין, מומחים בעלי שם בתחום בריאות הציבור.  חוות הדעת קובעת באופן חד משמעי כי שימוש בסיג"א גורמת נזק בריאותי למשתמשים. לאור הסכנה לבריאות הציבור ובהתאם לעקרון הזהירות המונעת, המומחים ממליצים להמשיך במדיניות משרד הבריאות וכנסת ישראל המתייחסת לסיג"א בצורה דומה למוצרי טבק ועישון אחרים ולהימנע מהחרגת סיג"א בחוק איסור פרסומת והגבלת שיווק מוצרי טבק ועישון.  

איסור פרסום גורף על מוצרי טבק וסיג"א הכרחי כדי להקטין את אוכלוסיות המעשנים וכן למנוע הצטרפות של אוכלוסייה צעירה למעגל המעשנים בישראל ובכך להציל חיים.

יתר על כן, יש צורך לבחון בדחיפות את הצורך ביישום צעדים נוספים להגנה על בריאות הציבור בישראל מפני מוצרי טבק ועישון. הבקשה הינה המשך ישיר למעורבות העמוקה של ההסתדרות הרפואית במשך שנים למיגור תופעת העישון בישראל ולמען בריאות הציבור.

למסמך הבקשה וחוות הדעת

הערת המערכת: מעיון בנייר העמדה נראה שהטענה המרכזית של מחברי נייר העמדה היא שיש עדויות לכך שסיגריות אלקטרוניות גורמות לנזק בריאותי. על כך נראה שאין ויכוח , וגם התומכים הנלהבים ביותר של סיגריות אלקטרוניות, לרבות החברות המשווקות מוצרים אלה,  אינם טוענים שמדובר במוצר חסר סיכון . 

 הטענה המרכזית של אלו המצדדים בשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומכשירי חימום טבק היא שמוצרים אלה מזיקים פחות מסיגריות בעירות רגילות, ולכן מתן אפשרות לגיטימית למעשנים שאינם מצליחים להיגמל מעישון לעבור לחלופה הכרוכה בסיכון נמוך יותר לתחלואה ותמותה צריכה להוות סיבה טובה לכך שהסיג"א יוגדרו באופן שונה מאשר מוצרי טבק רגילים, ושצעד זה יביא לשיפור בבריאות הציבור בכך שיגביר את שיעור הפסקת העישון באמצעות מעבר לשימוש בסיג"א.

ייתכן שהפתרון למחלוקת זו הוא להגדיר את הסיג"א באופן דומה לזה שמוגדרים מדבקות ומסטיקי הניקוטין, היינו כתכשירים רפואיים המיועדים לסייע בגמילה מעישון הנמכרים ללא מרשם אך משווקים תחת פיקוח משרד הבריאות בבתי מרקחת, וכפופים כמובן גם למגבלות פירסום ושיווק.

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני